Читај ми!

Поплава „селфија“ на изборима

Хоће ли прављење „селфија“ у гласачким кабинама угрозити принцип тајности гласања, или подстаћи људе да изађу на биралишта? Било како било, Холанђани са црвеном оловком у руци су данас преплавили Твитер, Инстаграм и Фејсбук.

Грађани и политичари утркивали су се данас у постављању фотографија себе у гласачкој кабини на разним друштвеним мрежама.

Овај феномен, који поприма све веће размере, могао би да угрози принцип тајности гласања, али и да подстакне људе да изађу на биралишта, сматрају холандски званичници.

Александер Пехтолд, шеф центристичке странке Д66 (Democrats 66), био је један од многобројних Холанђана који су данас гласали на локалним изборима и који су твитовали „стемфија“ - кованица од речи "stemmen" (гласање на холандском) и „селфија“.

Фотографије, углавном гласача који позирају са црвеном оловком којом треба да заокруже изабраног кандидата, преплавиле су Твитер, Инстаграм и Фејсбук.

Реагујући на ову појаву, министар унутрашњих послова Роналд Пластерк послао је путем Твитера следећу поруку: „Не позивам људе да праве 'стемфије', иако је то дозвољено“.

„Није дозвољено сликати друге људе док гласају, јер се тиме нарушава тајност гласања, али можете себе да сликате, ако то желите“, изјавио је Пластерк за холандску телевизију РТЛ.

Ова појава узима све више маха у свету, приморавајући државе да заузму став. Поједине америчке државе не одобравају „гласачке селфије“, друге их дозвољавају док су у Јужној Африци и на Филипинима строго забрањени.

„Многе локалне власти су нам се обратиле пре почетка изборне кампање, желећи да знају да ли су селфији дозвољени у кабинама за гласање, с обзиром на то да су у тренду“, рекао је за АФП портпарол министарства унутрашњих послова Тијс Мантен.

Министарство је у јануару послало допис свим општинама информишући их да су „стемфији“ званично дозвољени.

„Помислили смо да би то био добар начин да се људи нагаворе да изађу на биралишта и гласају“, објаснио је Мантен.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи