Читај ми!

Меркур - планета која се скупља

Амерички геолози су утврдили да се Меркур скупља. Током последњих 3,8 милијарди година ова планета се смањила за 14 километара и данас њен пречник износи 4.800 километара.

Испод ужарене површине, планета Меркур се хлади, што има за последицу њено лагано скупљање, тврде научници у студији објављеној у часопису Nature Geoscience.

Током последњих 3,8 милијарди година, Сунцу најближа планета смањила се за 14 километара и данас њен пречник износи 4.800 километара.

Као и Земља, Меркур има суперврело метално језгро, али за разлику од ње нема тектонске плоче које се крећу, сударају и клизе као одговор на поремећаје које губитак топлоте изазива на кори планете.

Меркур заправо има само један, крути слој, што значи да се промене преносе директно на површину планете, узрокујући њено „борање“ приликом хлађења.

Планетарни геолози, предвођени Полом Бирном са Карнеги“ института за науку у Вашингтону направили су шаблон термалне контракције планете на основу проучавања безмало 6.000 пејзажа снимљених помоћу Насине летелице „Месинџер“.

Као почетна тачка мерења узет је крај такозвани „обимног бомбардовања“ Соларног система астероидима, пре неколико милијарди година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи