Читај ми!

Сонар коришћен пре 32 милиона година

Научници доказали да су се китови користили ехолокацијом у лову још пре 32 милиона година. То им је омогућавало да лове на велики дубинама или мутним водама где друга чула нису могла да им помогну.

Док људи сонар користе од четрдесетих година 20. века, водени сисари лове помоћу њега 32 милиона година. Новооткривена врста китова, Cotylocara macei, имала је у лобањи мале ваздушне џепове сличне онима које данашњи делфини користе да шаљу фокусиране звучне таласе.

Судећи према овом открићу, ехолокација је почела да се користи неколико милиона година након што су се китови, пре 35 милиона година, поделили у две групе које и данас постоје - оне који се хране филтрирањем огромних количина воде и активних ловачких врста.

Професор анатомије на њујоршком Институту за технологију Џонатан Гајслер назвао је ехолокацију невероватном особином.

„Њихов ловачки систем, налик данашњем сонару, омогућавао им је да проналазе храну у води до које допире мало светла и у којој обична чула не помажу. Било да су у питању велике океанске дубине или мутне естуарске воде“, истиче Гајслер.

Цело истраживање биће објављено у часопису Nature.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи