Читај ми!

Откривен џин међу звездама!

Научници су открили највећу жуту звезду у нашој галаксији, 1.300 пута већу од Сунца, која је названа "HR 5171". Смештена је 12.000 светлосних година од Земље у сазвежђу Кентаур, и једна је од десет највећих звезда у галаксији Млечни пут.

Астрономи су открили највећу жуту звезду у нашој галаксији, 1.300 пута већу од Сунца, наводе представници јужне европске опсерваторије у Парналу, у Чилеу.

Џиновска звезда названа је "HR 5171", а смештена је 12.000 светлосних година од Земље у сазвежђу Кентаур, и једна је од десет највећих звезда у галаксији Млечни пут.

Ова звезда је за половину већа од чувене гигантске црвене „Бетелгез“ у  сазвежђу Ориона и милион пута јаче сија од Сунца, прецизирали су астрономи Опсерваторије Азурне обале у Ници.

Супер-гигантске жуте звезде веома су ретке - само десетак је регистровано у нашој галаксији, међу којима и најпознатија „Ро Касиопеја“.

Упркос великој удаљености, ова звезда видљива је голим оком, додали су астрономи.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи