Читај ми!

Пронађена пирамида у Хрватској?

Старе карте на којима је приказана Далмација збуниле су хрватску јавност. Наиме, на примерку из 1570. године уцртана је пирамида и то у делу на коме се данас налази брдо Звоник поред села Острогашица, са остацима тврђаве на врху.

Након Босне и Херцеговине, и у Хрватској је пронађена „пирамида“. На неким старим картама Далмације нацртана је пирамида, но чини се да је заправо реч о брду с остацима тврђаве на врху, која само из одређеног угла изгледа као пирамида, пише Вечерњи хр.

Власник туристичке агенције "Secret Dalmatia", Ален Мандић, на свом блогу пише о пирамиди нацртаној на карти из 1570. године, темељеној на старијој карти картографа Мартина Колунића Роте из Шибеника.

Питајући се зашто би неко нацртао пирамиду на карти, одлучио је да истражи то подручје. Дошао је до врло стрмог брда Звоник поред села Острогашица.

„То је природно брдо које, гледајући из Шибеника, изгледа као пирамида“, пише Мандић. Међутим, он не искључује могућност да се под слојевима земље налази мистериозна грађевина.

Занимљиво је да се на врху брда налазе се остаци тврђаве, са зидовима због којих брдо још више изгледа као пирамида.

Мандић закључује да је брдо Звоник највероватније „пирамида“ уцртана на старим картама.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи