Читај ми!

Помпеја ни данас није сигурна

Антички римски град Помпеја, који је уништила вулканска ерупција Везува 79. године, последњих година све више пропада. Обилне падавине протеклих дана однеле су делове зидина и зграда. „Свако оштећење града велики је пораз“, истакао је европски комесар Јохан Хан критикујући Италију.

Италија је одвојила додатних два милиона долара за финансирање хитних поправки како би се смањила штета коју су обилне падавине узроковале на зидинама древне Помпеје.

Падавине су узроковале велике поплаве, које су однеле делове зидина и неких градских зграда. Највећа оштећења претрпео је храм Венери и Роми.

Древни град, који је 79. године нестао под пепелом Везува, последњих година постепено све више пропада услед, како се наводи у бројним критикама, лошег односа италијанских власти.

Из ЕУ и УН истичу да је тај древни град једно од највећих светских археолошких блага, које сваке године посети 2,5 милиона туриста.

Упркос новцу који донесе толики број туриста, Помпеја је већ неколико година запуштена, а напори за презервацију и конзервацију су изузетно слабо финансирани.

Ипак, Дарио Франкешини, министар културе, истиче да Италија предузима све мере у заштити античког града.

„Свако рушење и оштећење делова града велики је пораз. Помпеја није само обележје Европе, већ целог света“, навео је европски комесар Јохан Хан.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи