Читај ми!

Псећи и људски мозак реагују исто на глас

Посебна веза између паса и људи постоји и зато што користе сличне мождане механизме за обраду друштвених информација. То би могло да објасни успех гласовне комуникације између ове две врсте, тврди Атила Андич, стручњак из Будимпеште.

Пас одвајкада важи за најбољег човековог пријатеља, а научници су сада открили и зашто је то тако.

Они су, наиме, установили да се исти део мозга код људи и паса активира на глас, било да је реч о људској команди или псећем цвилењу.

Истраживање је спроведено на 11 паса тренираних да непомично леже током прегледа на магнетној резонанци.

Њихове реакције на читав низ гласовних звукова, попут цвилења, плакања, лавежа и смеха, касније су упоређени са реакцијама људи.

Резултати тестова, објављени у часопису Current Biology, указују на постојање посебне везе између паса и људи.

„Пси и људи деле слично друштвено окружење“, рекао је вођа истраживања Атила Андич са Института „МТА-ЕЛТЕ“ у Будимпешти.

„Наше истраживање је показало да пси и људи користе сличне мождане механизме за обраду друштвених информација. То би могло да објасни успех гласовне комуникације између ове две врсте“, објаснио је.

„Коначно почињемо да схватамо како нас наш најбољи пријатељ види и како се сналази у нашем друштвеном окружењу“, рекао је Андич.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи