Читај ми!

Сарајлије подижу споменик уличном чистачу

Хусеина Хасанија у Сарајеву вероватно је мало ко знао. Али, чика Мишу, последњег сарајевског чистача ципела, који је пре три дана преминуо од срчаног удара, знали су напросто – сви. Грађани Сарајева покренули су петицију да се једном од најпознатијих симбола овог града подигне споменик у центру.

Грађани Сарајева покренули су петицију да се најпознатијем уличном чистачу ципела у Сарајеву Хусеину Хасанију, познатом као чика Мишо, подигне споменик у центру града.

Хасани је у Сарајеву умро 6. јануара ове године у 82. години, што је изазвало велико жаљење грађана, који су на месту где је радио поставили цвеће и запалили свеће.

Сарајлије сматрају да је чика Мишо легенда града Сарајева и да ће његовим одласком град бити много празнији. Он је на улици радио више од 60 година, а за то време је стекао велику наклоност грађана, али и јавних личности који су често застајали поред Хасанија и с њим размењивали мишљење о свакодневним животним темама.

„За чика Мишу знају многи људи, па и они изван БиХ, јер је он симбол отпора“, рекао је на Хасанијевој сахрани бивши генерал Армије БиХ Јован Дивјак.

Чика Мишо је био један од најпознатијих симбола Сарајева и једини послератни улични чистач ципела.

Рођен је 22. децембра 1931. године. Добио је посебно признање Града Сарајева и стан који му је осигурала Влада Кантона Сарајево.

Остао је на свом радном месту и после отварања првог „Мекдоналдс“ ресторана у главном граду БиХ пре три године. На истом месту је почео да ради пре 60 година, где се најпре налазила стара сарајевска продавница дувана, затим ресторан „Експрес“.

Од свог посла, како је изјавио пре годину дана, више није могао лагодно да живи јер „људи све мање чисте ципеле на улици“.

Петиција с потписима грађана која је покренута, да чика Мишо добије споменик у Сарајеву, биће предата Влади Кантона Сарајево и општинама Центар и Стари Град.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару