Читај ми!

Прљава страна уметности... и комбија!

Да ли је ово нови Ван Гог (на енглеском "Van" je комби), питају се острвски медији? Руди Мади се не обазире, он ради оно што воли – слика по свом прљавом комбију.

Може ли се уметност стварати прљавим, блатњавим рукама? Може, што да не, а најбоље платно је за тако нешто је бели комби.

Што прљавији то боље.

Рики Мин, познат и као Руди Мади, творац је овог новог уметничког правца, а његова дела обухватају зимске пејзаже, децу која се играју у снегу, ратне бродове...

Тридесетдеветогодишњак из Норфолка, у Великој Британији, запослен у „Флауервижну“, фирми која продаје цвеће, има и назив за то што ради – "grafilthy". У слободном преводу прљави графити.

Највише воли да задиви пролазнике – кад испоручи цвеће почне да црта.

„Почело је као забава у радно време. Можда би било боље за посао да комби перем чешће, али  и ово је боље него да се возам унаоколо у неком досадном, старом, прљавом комбију“, Рикијев је став.

Минс, који је иначе завршио средњу ликовну школу и похађа курс уметности за одрасле, своје слике је почео да ствара прстима. Касније, када се увежбао, убацио је у „алат“ и јастучиће од вате не би ли створио што боље ефекте.

За један „прљави графит“ му треба око десетак минута.

А на сваких пар дана пере комби, да би имао „ново платно“. „Увек пут помислим како је штета кад морам да обришем слику на коју сам поносан.“

„Опет, лепо је и кренути од почетка – једино што ме фрустрира што морам да чекам да се комби испрља. Срећа те често идем по сеоским друмовима“, истиче овај отац троје деце.

„Излаже“ на Фејсбуку и Твитеру, где је временом „зарадио“ велики број следбеника.

„Прва слика ми је била једна планинска сцена, нешто попут ових које радим данас, али не тако софистицирана.“

„На послу имамо шест комбија. Двојица колега редовно перу своја возила, тако да ја сликам по осталим.“

„Реакције су сјајне – једноставно је дивно видети осмех на нечијем лицу када примете шта радим.“

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару