Читај ми!

Четири степена топлије до краја века

Просечна температура на Земљи ће до 2100. године порасти за најмање четири степена Целзијуса, истичу научници са универзитета у Новом Јужном Велсу. Све већа емисија штетних гасова утицаће на пораст температуре и мање облака, што ће додатно убрзавати цео процес.

Ново истраживање показује знатно веће повећање просечне температуре од прошлих, понајвише зато што узима у обзир факторе који досад разматрани, попут густине облака.

Што температура буде расла све ће се мање облака формирати, што значи да ће мање светлости бити одбијено назад у свемир, односно да ће се више пробити до површине.

То ће још додатно утицати на повећање температура, за које научници верују да ће износити најмање четири степена Целзијуса. Иначе, понашање облака и њихов утицај на глобално загревање била је досад једна од највећих мистерија.

Професор Стивен Шервуд, вођа истраживања, каже да су закључци његовог тима изузетно битни.

„Први смо који смо открили како глобално загревање утиче на промене у облацима и како њихов мањак даље убрзава процес. Осим тога, истраживање је недвосмислено показало да конзервативне процене од благог повећања температура једноставно нису могуће“, истиче Шервуд за Гардијан.

Према његовим речима, повећање температуре од четири степена је катастрофално.

„У највећем делу тропског појаса живот би постао немогућ. Такође, толико повећање би засигурно условило топљење свог леда на Гренланду и делимично на Антарктику, а тиме би ниво воде на глобалном нивоу растао у метрима“, објашњава аустралијски професор.

Истраживање су у часопису Nature коментарисали и други научници истичући да су аустралијски научници направили велики пробој са својом теоријом мањка облака.

Хидео Шиогама и Томо Огура са јапанског Института за еколошке студије кажу да је теорија о облацима изузетно уверљива и могућа, што значи да су досадашње процене, нажалост, биле конзервативније природе.

„Скептици воле да нас критикују говорећи да стално грешимо, али ми први признајемо да наши модели и процене нису савршени. Али оно што свакодневно схватамо јесте да се грешке праве у оним конзервативним и благим проценама“, закључио је Шервуд.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару