Читај ми!

Узбудљива 2013!

Од „селфија“, преко нове ере телевизије, првог „Супермена“ који је разочарао обожаваоце, рођења британског принца Џорџа и смрти великана Питера О'Тула и Џејмса Гандолфинија, до рекордних свота новца датих за уметничка дела, 2013. је била узбудљива и турбулентна година у свету шоубизниса и културе.

Телевизија и стриминг сервис Нетфликс „звезде“ су 2013. године будући да се све више холивудских режисера и глумаца (Стивен Содерберг, Мајкл Даглас, Кевин Спејси...) окренуло телевизији за коју тврде да им пружа више простора да покажу свој таленат.

Нетфликс је својим серијама, без пилот епизода, Кућа карата (House of Cards) и Orange Is the New Back променио лице телевизије и начин на који је гледамо, а велики број квалитетних глумаца показало је своје умеће баш ту.

Ову телевизијску годину обележио је и завршетак култне серије Чиста хемија (Breaking Bad), али и смрти глумаца Корија Монтита (Glee) и Џејмса Гандолфинија (Породица Сопрано).

Напустили су нас и Лу Рид, Пол Вокер, Питер О'Тул, Џоан Фонтејн, Том Кленси...

Велики Гетсби База Лурмана напокон је угледао светлост дана, док је нови Супермен Човек од челика разочарао љубитеље чувеног суперхероја само да би неколико месеци после премијере Зек Снајдер узбудио јавност обавештењем да ће се у наставку филма Супермен и Бетмен сукобити, а да ће Бетмена играти Бен Афлек.

Бројни фанови трилогије Кристофера Нолана, где је стрип-јунака играо Кристијан Бејл, нису крили очај.

Филмска верзија еротске трилогије ЕЛ Џејмс Педесет нијанси: Сива напокон је почела да се снима после бројних перипетија око главног глумца, најпре најављеног Чарлија Ханама (Синови анархије).

После протеста обожавалаца књиге, јер је Ханам плав, мишићав и не личи на Кристијана Греја, замењен је Џејмијем Дорнаном, док ће наивну Анастазију Стил играти Дакота Џонсон, ћерка Дона Џонсона и Мелани Грифит.

Када је о музици реч, Сај је „Gangnam Style"-ом и „јахаћим“ плесом обележио и ову годину, Џастин Тимберлејк се вратио на велика врата новим албумом, двојац „Дафт панк“ и Get Lucky су били неприкосновени на топ-листама.

Публику је новим песмама опчинила и Кејти Пери, Робин Тики је шокирао феминисткиње и пуританце заразном и певљивом нумером Blured lines, а потом их је на додели МТВ награда додатно саблазнио ласцивним плесом у чему му је помогла Мајли Сајрус.

Мајли је многе изненадила непријатно одбацивши имиџ Дизнијеве звезде спотом за песму Wrecking Ball где се гола њихала на огромној кугли за рушење.

Јутјуб је попут вируса освојио спот The Fox, норвешког комичарског дуета "Ylvis". Песма је првобитно била замишљена као део промоције нове сезоне норвешког шоу-програма, али је захваљујући Јутјубу од овог двојца направила међународне звезде.

Реч „селфи“, аутопортрет направљен дигиталном камером или мобилним телефоном уврштена је у Оксфордов речник енглеског језика и проглашена је за реч године, а на комеморацији Нелсона Манделе Барак Обама у небраном грожђу нашао се управо због једне такве фотографије.

Председник САД се фотографисао са британским премијером Дејвидом Камероном и згодном данском премијерком Хеле Торнинг Шмит, што је изазвало негодовање у свету, али и љубоморне погледе Мишел Обаме.

На радост многих у свету, а пре свега Британаца, дуго очекивани принц Џорџ, син принца Вилијама и Кејт Мидлтон се родио, што су помно испратиле на хиљаде медијских екипа које су данима камповале испред болнице где је војвоткиња од Кембриџа требало да се породи.

Холивудска глумица Рис Видерспун срушила је слику о беспрекорној жени кад је возила пијана и извређала полицајца који ју је привео.

Што се уметности тиче, 2013. година остаће упамћена по рекордима обореним на аукцијама. За Три студије Лусијена Фројда, триптих Френсиса Бејкона непознати колекционар дао је рекордних 142,4 милиона долара.

Рекордна сума за неко дело Ендија Ворхола дата је на Содбијевој аукцији у новембру када је једна његова слика продата за 105 милиона долара.

Рекорде су оборила и дела Клода Монеа, Едварда Хопера, Нормана Роквела, Модиљанија, Пикаса, Марка Ротка, Баскијата, Роја Лихтенштајна, Џексона Полока, Џефа Кунса...

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару