Како се у Јерусалиму боре са снегом

Читав регион Блиског истока ове недеље је изложен правим мећавама. Ни најстарији становници не памте да је на Христову цркву у Јерусалиму пао снег. Падао је и у Јудејској пустињи, а екипа РТС-а се, захваљујући промотивном лету „Ер Србије“, задесила на лицу места да забележи ову причу.

Јерусалим лежи на 900 метара надморске висине. Три Јерусалимске горе, међу њима и Јудејска, која се наставља у пустињу и где је увек топло, освануле су под снегом.

Завејан је био и Христов пут од Маслинске Горе до Богородичине цркве, као и старо Мојсијево гробље.

Јединствен пејсаж иза мене овде на Јудејској Гори у Јерусалиму пао је први снег. Тај снег је изазвао велике проблеме у саобраћају и код обичног грађанства. Кажу да се овај призор види једном у сто година.

Читав град па и унутар зидина самог Јерусалима изгледа потпуно нестварно кажу староседеоци који су нагрнули да купују топлу одећу и обућу.

Многи су хтели да из Тел Авива и са Морске обале дођу у Јерусалим и виде први снег.

Туристички водич Берта Бенсон каже да се 60 одсто земље налази у пустињи, где температуре, чак и у зимском периоду, достижу преко 20 степени, а почетком децембра било је 32 степена.

„Када је пао снег, сви Израелци су кренули пут Јерусалима са својом децом да виде снег. Пошто нико није претпоставио да ће снег толико нападати, многи од њих су остали заробљени у Јерусалиму“. Каже Берта.

Кажу да ће се сва тројица месија - Мојсије, Исус и Алах - вратити на земљу баш у овој долини, која раздваја три горе од Јерусалима. На Маслинској гори магарац и камила које превозе туристе Исусовим путем страдања - били су изненађени снегом, а тешко су се и кретали, јер досад никада нису газили по оваквој подлози.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару