Читај ми!

Фасцинантан „плес“ Земље и Месеца

Снимак, који ће нас све натерати да се замислимо о месту наше планете у космосу, снимила је сонда „Џуно“, на свом путу ка Јупитеру.

Америчка свемирска агенција (НАСА) објавила је нови, невероватни снимак који приказује заједничко кретање Месеца и Земље кроз свемир.

Фотографије, на основу којих је направљен овај филм, снимила је у октобру роботска сонда „Џуно“ која се тренутно налази на путу ка Јупитеру.

На снимку се види Земља како се окреће око своје осе док Месец пролази иза ње, крећући се удесно.

Скот Болтон, научник задужен за програм „Џуно“, рекао је за Би-Би-Си да гледајући овај призор, посматрач не може а да се не замисли о месту наше планете у космосу.

„Људи могу да виде Земљу и Месец у покрету, док изводе свој космички плес. Мислим да то ставља ствари у перспективу", навео је он, подсећајући да је пре неколико година „Војаџер 1“ послао фотографију која је названа „Бледо-плава тачка“ по књизи Карла Сагана.

Популарни астроном и писац је тада рекао да се све што знамо налази на тој сићушној плавој тачки.

„Наш филм говори то исто, али у слици која се креће“, додао је Болтон, који у Сан Франциску учествује на конференцији Америчке геофизичке уније (АГУ), највећем скупу научника који проучавају Земљу и планетарни систем.

Ово није први снимак Земље и Месеца у покрету, али први који је направљен са удаљености од 1.000.000 километара, што је три пута раздаљина између Земље и Месеца.

Снимак се може видети на Јутјубу. Аутор пратеће музике је чувени филмски композитор Вангелис.

Роботска сонда „Џуно“ лансирана је са ваздухопловне станице на Флориди у августу 2011, а у радијацијско поље Јупитера, у којем ће остати годину дана, требало би да стигне 2016.

Њен задатак ће бити да истражи колико воде има на овој џиновској планети, шта изазива огромно магнетно поље око ње и да ли испод густе и топле атмосфере Јупитера лежи чврсто језгро.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару