Читај ми!

У чоколади ће моћи да уживају само богати?

Климатске промене доносе знатно више температуре, које прете да у скоријој будућности потпуно угрозе производњу чоколаде, вина, кафе, кикирикија и многих других. Иако ситуација још није алармантна, стручњаци упозоравају да би ови производи могли да постану прави луксуз.

Све магазинске вести можете пронаћи и на нашим Фејсбук и Твитер страницама.

Све очигледније климатске промене са собом доносе и знатно више температуре, које прете да у скоријој будућности потпуно угрозе производњу одређених намирница, пише dnevnik.hr.

Иако ситуација није још алармантна, на листи потенцијално угрожених намирница налазе се неке од најомиљенијих посластица човечанства, попут чоколаде и вина.

Стручњаке забрињава и то што је популација пчела у сталном паду.

Све влажније зиме и кишна лета отежавају тим вредним инсектима сакупљање полена, што доводи до њиховог изгладњивања. Иако ово неће директно утицати на нестанак меда, бројне друге биљне врсте могу нестати пошто пчеле неће разносити њихов полен.

Услед временских промена Француска губи своју идеалну климу за производњу грожђа. Пошто је укус вина резултат баланса шећера и киселина у грожђу, права температура за његов узгој је кључна.

Грожђе дозрело у хладнијој клими неће развити воћну арому, док ће оно гајено у топлијој клими имати знантно тежи, скоро џемаст, укус.

Услед прошлогодишњих високих температура производња кикирикија знатно је опала.

Уколико температура настави да расте, очекује се и пораст цене путера од кикирикија, једног од најомиљенијих намаза у Америци.

Научници Британске метеоролошке службе упозоравају да би Италија ускоро могла да буде принуђена да увози основне састојке од којих се прави паста, пошто ће климатске промене онемогућити узгајање дурум пшенице у тој земљи.

Ако температуре наставе да расту, без ове врсте пшенице Италијани би могли да остану до краја века.

И љубитељи кафе мораће да набаве залихе пре него што драгоцени напитак не постане угрожени производ.

Шалу на страну, извештај компаније „Старбакс“ (Starbucks) објављен 2011. године, упозорава да би овај производ могао да нестане услед климатских промена.

Све неповољније временске прилике могле би да учине да јаворов сируп напусти бројне трпезе. Све краћи циклуси хладног времена онемогућавају стабла јавора да складиште шећер у својим коренима, који се сакупља у пролеће и касније прерађује у сируп.

Извештај који је објавио Интернационални центар за тропску агрокултуру упозорава да би чоколада могла да постане луксуз, уколико се фармери не адаптирају на све више температуре у Гани и на Обали слоноваче - главним произвођачима какаоа.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару