Читај ми!

Аја Софија поново џамија?

Почетком наредне године треба да почне преуређивање Аја Софије у џамију, пише турски лист „Хуријет“. Наводна промена намене изазвала је жустру полемику турских и грчких власти.

Аја Софија у Истанбулу биће преуређена како би опет постала џамија, пише Хуријет, а преноси агенција Бета.

Упркос чињеници да је Аја Софија од османског освајања Костантинопоља 1453. године па све до 1935. године била џамија, а после тога музеј, пројекат којим би требала поново да постане муслиманска верска зграда изазива велику полемику.

Хуријет наводи да би почетком наредне године требало да почне реновирање тог здања.

Међутим, Турска и Грчка су пре око недељу дана повеле оштар вербални спор о евентуалној поновној промени намене туристичке атракције Истанбула и једне од највелелепнијих зграда икада направљених.

Грчка је оштро реаговала на изјаву заменика турског премијера Булента Аринча, који је недавно рекао да се нада да ће „Аја Софија ускоро поново бити џамија“.

Византијска црква Аја Софија саграђена је 537. године, а у џамију је претворена 1453. године, када су Османлије коначно заузели Константинопољ. Потом је 1935. претворена у музеј.

Аја Софија се налази на списку светске културне баштине организације УН за образовање, културу и науку (Унеско).

Грчко министарство спољних послова саопштило је да „изјава високог турског званичника о конверзији византијске цркве у џамију вређа верска осећања милиона хришћана“.

На то је реаговало турско министарство спољних послова које је саопштило да се од Грчке „ништа не може научити“ о слободи вере.

„Неповољан третман културних предмета и богомоља из отоманског доба у Грчкој је веома добро познат свима“, наводи се у саопштењу турског министарства.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару