Читај ми!

Француска, шверцовање као национални спорт

Масовно неплаћање возне карте у јавном превозу није само проблем у Србији. Велики број Француза такође не плаћа карту, неки због тога што немају, а неки то раде као израз грађанске непослушности, јер мисле да превоз треба да се финансира из буџета. Многи кажу да је шверцовање постало национални спорт у Француској.

Сваки трећи становник Париза који се вози јавним превозом не плаћа карту, а то је све већи проблем за француске власти, преноси Дојче веле. Стога, популарно шверцовање није само заступљено у Србији, већ и у много богатијим земљама.

Париз је посебно проблематичан, а због неплаћених карти јавни превозници у Француској трпе годишње 400 милиона евра губитака. Да ситуација буде гора, та бројка стално расте, а многи се шале да је шверцовање у Француској постало нека врста националног спорта.

Они који се возе без карте чак су оформили и фонд из којег плаћају казне онима које контролори ухвате. Месечно уплаћују 10 евра у њега, а тиме штеде 40 евра за месечну карту. Рачуница је прилично јасна.

Велики део оних који се шверцују не раде то зато што немају пара, већ као својеврсни израз грађанске непослушности, јер сматрају да би држава требала да у потпуности финансира јавни превоз из буџета, наводи Дојче веле.

„Цене су стварно скандалозне. Не зато што немам новца, већ зато што сматрам да грађани из свог џепа не треба да плаћају превоз. Треба га финансирати у потпуности из буџета. Сматрам то својом дужношћу и изразом грађанске непослушности“, истиче један Парижанин.

Новинар Монда Оливије Раземон каже да грађани сматрају да имају право да се возе бесплатно.

„Људи желе да слободно седну у превоз. Сматрају да уколико су шворц не треба да испаштају због тога. Њихово мишљење је: 'Метро и јавни превоз ће да иде био ја у њему или не'“, истиче Раземон за Дојче веле.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару