Читај ми!

Саудијска Јулија тражи да се уда за Ромеа из Јемена

Ризикујући све, па и живот, 22-годишња Худа из Саудијске Арабије успротивила се својој породици и нелегално прешла границу да би у Јемену била са човеком којег воли. Млада жена је приведена и треба да јој се суди за нелегални улазак у земљу, а данас је од суда затражила да јој дозволи да остане у земљи и уда се за кога жели.

Једна млада жена из Саудијске Арабије позвала је данас суда у Јемену да јој дозволи да остане у тој земљи и уда се за човека ког воли, пркосећи свим правилима обе конзервативне државе.

У причи коју су медији упоредили са Шекспировом драмом Ромео и Јулија, 22-годишња Худа ал Ниран успротивила се својој породици и нелегално прешла границу да би била са својим љубавником.

Худа се затим обратила јеменском суду, захтевајући да остане у земљи и уда се за три године старијег Арафата Мохамеда Тахара, а за то време, њене присталице протестовале су испред зграде суда у Сани, носећи транспаренте с натписом: „Сви смо ми Худа!“.

Љубавна прича и девојчина храброст, која је схваћена као запањујућа, привукле су велику пажњу и у Саудијској Арабији и у Јемену.

Заљубљена млада жена се, наиме, није успротивила само својој породици која јој је забранила да се уда за Тахара, већ се усудила да побегне из земље и прати га до Јемена.

Одбила је понуду да је заступа адвокат из Саудијске Арабије, плашећи се да ће је приморати да се врати кући, пренео је Франс прес.

Уместо тога, Худа је прихватила да је заступа адвокат којег је именовала јеменска невладина организација „Худ“.

Адвокат Абдел Ракиб ал Кади рекао је да је ово хуманитарни случај и да не сме да изазове раст тензија између две земље, додајући да саудијске власти врше притисак на Сану да Худу врати кући.

Саудијска Јулија, како је девојка прозвана у медијима, приведена је и треба да јој се суди за нелегални улазак у земљу. Ако буде проглашена кривом, биће протерана у Саудијску Арабију.

Следеће саслушање заказано је за 1. децембар, када Високи комесаријат за избеглице Уједињених нација (УНХЦР) треба да одлучи да ли да Худи додели азил у Јемену који је тражила.

Случај је привукао и пажњу организације за заштиту људских права „Хјуман рајтс воч“, која је упозорила власти Јемена да би, ако би била враћена својој породици, њен живот био угрожен.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару