Читај ми!

Древни људи се укрштали сa мистериозном врстом

На састанку Краљевског друштва у Лондону, научници су полемисали о идентитету потенцијално нове врсте људског претка. Према њиховим наводима, денисовски човек се укрштао са групом древних људи која је живела у Азији пре више од 30.000 година и која не припада ни модерном човеку, ни неандерталцима.

Древни геноми, један од неандерталаца, а један од сасвим другачије архаичне групе људи, представљени су на састанку Краљевског друштва у Лондону, пише Хафингтон пост.

Они сугеришу да је древни човек укрштан са више врста хоминида из Европе и Азије, пре више од 30.000 година.

Прве секвенце генома неандерталца и денисовског човека (Сибирски човек) направили су револуцију у проучавању историје човечанства, зато што су показали да су се ове групе укрштале са анатомски модерним људима, што је допринело генетској разноврсности људи данас.

Сви они чији преци потичу из подручја ван Африке дугују око два одсто њиховог генома неандерталцима, а неке популације из Океаније, као што је Папуа Нова Гвинеја, имају око четири одсто ДНК који потиче још од денисовског човека, названог по сибирској пећини у планини Алтај, где су откривени његови остаци.

Ови закључци, међутим, препуни су празнина, каже Дејвид Рајх, еволуциони генетичар са „Харварда“. Његов тим, у сарадњи са Сванте Пабо из Института „Макс Планк“ за еволуциону антропологију у Лајпцигу, сада има много комплетније верзије генома.

Нови геном денисовског човека указује на то да је ова мистериозна популација била широко распрострањена. Она се укрштала са неандерталцима и прецима људи који сада живе у Кини и другим деловима Источне Азије.

Оно што је највише изненадило научнике јесте то што нови геном показује да се денисовски човек укрштао са још једном групом древних људи која ја живела у Азији пре више од 30.000 година и која не припада ни модерном човеку, ни неандерталцима.

На састанку се полемисало о идентитету ове потенцијално нове популације.

„Немамо ни идеју о томе ко су они“, каже Крис Стрингер, палеоантрополог који је укључен у рад.

Стрингер спекулише да је популација можда у сродству са хомохајделбергенсисом, врстом која је напустила Африку пре око пола милиона година, а од које потичу неандерталци у Европи.

„Можда је живела и у Азији“, нуди једно објашњење Стрингер.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару