Читај ми!

Пси потекли из Европе

Студија финских научника показала да су се пси први пут појавили у Европи пре 18.000 година, а не на Блиском истоку или источној Азији пре 15.000 година.

Резултати нове ДНК студије показују да су пси потекли из Европе.

Нико не доводи у питање теорију да је човеков најбољи пријатељ еволуирао од сивог вука али су научници дуго дебатовали о прецизном тренутку и локацији њиховог појављивања.

Нова студија, заснована на генетској анализи древних и модерних паса и вукова, показује да су се пси први пут појавили у Европи пре 18.000 година.

Раније студије показивале су да су се пси појавили на Блиском истоку или источној Азији пре 15.000 година али је проблем са овим теоријама био тај што су палеонтолози проналазили фосиле животиња налик псима који су стари 30.000 година и више.

Др Олаф Талман са финског Универзитета „Турку“ и његов тим покушали су поново са тестирањем ДНК остатака. Они су, како преноси Би-Би-Си, поредили генетске кодове древних вукова и паса са материјалом узетих од данашњих паса и вукова.

Анализа је открила да су модерни пси најближе везани са древним европским вуковима или псима а пошто су остаци коришћени у анализи старији од 18.000 година долази се до закључка да је припитомљавање кренуло раније него што се мислило.

Другим речима, пси су се одвојили од вучје популације у времену када су људи још увек били ловци и сакупљачи.

„Вукови су имали користи од тога што су живели близу људи јер су добијали храну, али су и људи сигурно имали користи од њих. Вукови су били добар аларм“, објаснио је Талман.

Његова студија неће бити и последња јер се ДНК суптилно мења током времена тако да докази нису необориви. Такође, пси су се често парили са вуковима и селили заједно са власницима што додатно компликује њихов генетски „сигнал“.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару