Читај ми!

Полиција у Сијетлу као Велики брат

Бежична „мрежа над мрежама“, коју полиција у Сијетлу треба да користи за хитне позиве, изазвала је пометњу међу становницима тог америчког града. Нова мрежа моћи ће да „прочита“ сваки „паметни“ телефон у близини градске Полицијске управе, што може нарушити грађанске слободе.

Полиција у Сијетлу набавила је нову бежичну „мрежу над мрежама“ коју ће, како је најављено, користити за одговоре на хитне позиве.

Контроверзу је, међутим, изазвало сазнање да ће нова мрежа моћи да „прочита“ сваки „паметни“ телефон у близини градске Полицијске управе, који покушава да се „прикачи“ на интернет.

Како преноси Бизнисвик (Businessweek), мрежа полиције у Сијетлу може да утврди ИП (интернет протокол) адресу, врсту уређаја, преузете апликације, тренутну локацију и историјат локација на сваком уређају који тражи бежични сигнал.

Такође, моћи ће да архивира те податке за последњих 1.000 уређаја који су се „окачили“.

Представница Америчке уније за грађанске слободе Џамила Дебелак забринута је да полиција у Сијетлу неће користити своју моћну мрежу само за хитне одговоре.

„Имају опрему са могућностима за праћење. Сматрамо да је неопходно да Градском већу представе и протокол за коришћење те мреже у којем ће се обавезати да је не користе за надгледање“, истакла је Дебелакова.

Према њеним речима, чак и ако се претпостави да су мрежу „инсталирали добри људи са добрим разлозима, нема разлога да верујемо да ће људи који ће је контролисати у будућности то чинити за јавно добро“.

Градски већник Брус Харел уверен је да мрежа неће бити коришћена за надзор.

Бизнисвик подсећа да, заправо, свака бежична мрежа може да прати уређаје повезане на интернет, чак иако није тако напредна као мрежа полиције у Сијетлу и закључује да је „анонимност луксуз који више немамо у свету бежичних технологија“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару