Читај ми!

Највеће откриће у Сплиту у последњих 100 година

Диоклецијанова палата у Сплиту добила је важан атрибут – у прометној улици откривен је антички амфитеатар из 4. века. У складу с политиком касног царства, палата га је морала имати, саопштено из локалног Конзерваторског одељења.

Сплитски археолози пронашли су у центру града остатке античког амфитеатра с почетка четвртог века, чиме је Диоклецијанова палата добила важан атрибут, озваничило је сплитско Конзерваторско одељење.

„Реч је о сјајном локалитету који се налази на најважнијој саобраћајници Сплита, али због овог открића нећемо зауставити живот у граду. Локалитет ћемо конзервирати и привремено затрпати све док се не припреми његова презентација“, навео је шеф Конзерваторског одељења Радослав Бужанчић.

Како је објаснио, презентација није једноставна, али је могућа уз додатна средства, преноси агенција Хина.

„У разговору с челницима града договорено је да ангажујемо фондове Европске уније. Тако ћемо створити један вредан пројект који ће у 'срцу' Сплита приказати споменик изузетног квалитета“, нагласио је Бужанчић.

Према најновијим налазима истраживања која још трају, откривено је да се не ради о позоришту, него о амфитеатру с ареном распона 50 метара.

Бужанчић је објаснио и да је амфитеатар заобишао аквадукт чији је део пронађен у његовим јужним темељима у време градње његових трибина. „Порушен је до краја у време Кандијског рата 1647. године, а његово рушење је наредио млетачки провидур Далмације Леонардо Фосколо да Турцима не би послужило за утврђивање положаја у сплитском региону“, додао је Бужанчић.  

Сплитски амфитеатар је, уз солински, друга грађевина те врсте на ширем простору античког града Салоне, а опште је уверење да ће постати нови културни ресурс Сплита.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару