Читај ми!

Американка оптужује Бољшој театар

Балерина Џој Вомак оптужује руководство Бољшој театра да јој је за соло улоге тражен мито од 10.000 долара. Како каже, нису јој давали ни хорске партије, јер је - велики индивидуалиста.

Чувени руски Бољшој театар опет је у центру скандала пошто је Американка Џој Вомак, и до недавно балерина у Бољшоју, оптужила руководство да јој је тражено 10.000 долара да би играла соло партије на сцени, преноси руски лист Известија.

У интервјуу, Џој Вомак тврди да је упркос солистичком уговору који је потписала, руководиоци балета нису пуштали да игра соло партије, а да су јој ван доступа биле и хорске партије, са објашњењем да је њена игра сувише индивидуалистичка за то.

Вомак, која је завршила Московску академију кореографије као прва Американка икада, тврди да јој је стално саветовано да нађе спонзора који би се код управе „заложио за њу“ а да је цену наступа сазнала пошто се у Бољшој вратио уметнички директор Сергеј Филин.

Филин је неколико месеци одсуствовао из Бољшој театра пошто се лечио од последица киселине која му је бачена у лице, а тренутно је у току суђење против прима балетана Бољшоја Павла Дмитриченка као организатора напада мотивисаног одбијањем Филина да улогу да његовој девојци.

Американка тврди да јој је тада човек, кога је одбила да именује, рекао да за једну соло варијацију у балету треба да плати 10.000 долара, као и да је на сва њена инсистирања да је Филин види како игра, уметнички директор то одбио.

„Он је одговарао: Не, ти не разумеш, ја све већ знам. Мене не брине што си ти завршила московску школу, ти сама размисли, треба да будеш лукавија“, рекла је Вомакова за Известију.

Филин се тренутно не налази у Русији - отишао је на још једну операцију очију, јер му је киселина оштетила вид, па није био доступан за коментар, пише Известија.

Марина Кондратјева, главни репетитор балета Бољшој театра и професорка америчке балерине, међутим, каже да није ништа необично што Вомак није добијала соло партије.

Каже да је уобичајена пракса у Бољшој театру да балетски играчи почетници прво играју са осталим члановима трупе пре него што добију соло партије и да се због тога не треба љутити.

Кондратјева, такође, тврди да је Вомак имала објективне потешкоће у трупи, али пре свега због своје игре.

„Она припада другој школи игре и има друге навике, то су рекли сви репетитори и ја сам се тиме позабавила. Поред тога, она јако лоше памти покрете, треба јој много времена да их научи, а пошто је репертоар велики то јој је јако комликовано“, рекла је Кондратјева Известији.

Балерина, иако је оптужбе изнела у медијима, не планира да се обрати полицији због корупције којој тврди да је била изложена, већ жели „да што пре заборави тај ружан сан“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару