Читај ми!

Метеор изнад Чељабинска тежио 12.000 тона!

Био је то догађај који је засенио свет, а научници су сада дошли до нових сазнања. Метеор је тежио 12.000 тона када је ушао у Земљину атмосферу и кретао се брзином од 18,6 километара у секунди. Срећом, изгубио је 76 одсто масе пре него што је експлодирао изнад Чељабинска, а у том тренутку бљесак је био 30 пута светлији од Сунца!

Метеор који је експлодирао изнад предграђа Чељабинска у Русији тежио је 12.000 тона и био је највеће свемирско тело које је прошло Земљину атмосферу у више од 100 година.

Више од осам месеци након што је житеље руског града задесио несвакидашњи догађај, научници су предочили нова сазнања у часопису Science.

Проучавајући велики број извештаја, сведочења, видео и фотографског материјала истраживачи, предвођени стручњацима руске Академије наука, кажу да се метеор кретао брзином од 18,6 километара у секунди, а да је услед толике брзине свемирско тело достигло критично оптерећење и експлодирало на око 28 километара изнад Земље.

У тренутку експлозије, заслепљујућа светлост која је емитована била је 30 пута светлија од сунчеве, а и прилог томе сведочи и чињеница да се велики број људи, који су се тада нашли напољу, пријавио у болнице са опекотинама.

И поред чињенице да је био тежак 12.000 тона, метеор је изгубио 76 одсто своје масе пре експлозије, а највећи фрагмент, око 600 килограма тежак, срећом је завршио у језеру.

Подаци до којих су научници дошли проучавајући експлозију метеора изнад Чељабинска довели су и до нових закључака, према којима је шанса да се тако нешто поново догоди 10 пута већа него што се раније сматрало.

Како се наводи у другом извештају у часопису Nature, сличне догађаје можемо да очекујемо сваких 25 година.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару