Читај ми!

Потоп прети четвртини Србије?

Научници укључени у истраживање часописа „Национална географија“,  истакли су да ће у будућности, услед топљења леда, под водом остати огроман део копна, а у Србији Пожаревац, Ковин, Смедерево, Обреновац, Вршац, Голубац и део територије према граници са Румунијом.

Застрашујућа предвиђања научника укључених у истраживање часописа Национална географија, показала су да ће се услед глобалног загревања у будућности отопити огромне количине леда с полова, које ће под водом оставити пола света, Европе, али и четвртину Србије.

Наиме, услед повећања нивоа океана од чак 65 метара и изливања река, у нашој земљи биће потопљени Пожаревац, Ковин, Смедерево, Обреновац, Вршац, Голубац и део територије према граници са Румунијом.

На Земљи се налази око 20 кубних километара леда, од чега је чак 80 одсто смештено на леденом покривачу источног Антарктика.

Прави потоп услед повећања температура и топљења тих слојева требало би, према проценама научника, да се догоди за 5.000 година, када ће нестати сав лед.

Иначе, у последњих 100 година температура Земље просечно се повећала за скоро један степен Целзијуса, што је проузроковало пораст нивоа океана од 150 центиметра.

Уколико се тај тренд настави, под водом ће остати огромне количине копна широм света, а у нашој земљи створиће се неколико великих језера, која ће потопити њене централне и северне крајеве.

„Ако бисмо спалили све Земљине залихе угља, нафте и гаса, због чега би се пет милијарди тона угљеника ослободило у атмосферу, планета би постала изразито топла, с просечном температуром од 26 степени“, пише Национална географија.

Источна обала САД биће потопљена, а читава савезна држава Флорида и Голфски залив ће нестати.

На другом крају Америке, брда Сан Франциска би постала острва, а Сан Дијего би био потпуно уроњен у воду.

У потпуности ће нестати Холандија и Данска, као и велики делови обале Скандинавског полуострва.

Вода би прекрила читав запад Француске и север Италије, а у југоисточној Британији вода ће доћи све до Лондона.

Под водом ће нестати Буенос Ајрес, као и делови Уругваја и Парагваја, услед изливања Парагваја реке и Амазона.

У Египту ће Каиро и Александрија бити потопљени, али већи део aфричког континента остао би непромењен.

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару