Читај ми!

Чекајући да се И-Ти јави

Сваким даном научници се труде да пронађу далеке планете које би можда могле да буду погодне за живот. Нажалост, број детектованих „земљоликих“ планета и даље је мали, а већина их није погодна за живот. Наду улива нова студија чији је закључак да у Млечном путу има око 20 милијарди планета у настањивим зонама својим система и сличне величине као наш „трећи камен од Сунца“.

Гледање у звезде је нешто што је свим народима на свету заједничко. Одувек смо гледали у небо и чудили се. Да ли те звезде као наше? Да ли имају планете попут наше? Да ли смо сами?

Док чекамо да нам се И-ти јави, нова студија астронома са Берклија и Универзитета на Хавајима требала би барем делимично да одговори на ова вечита питања.

У Млечном путу би могло да буде и до 20 милијарди планета сличне величине као Земља, истичу научници.

Проналажење планета које су величином и орбитом сличне Земљи није нимало лак посао. Што је планета већа и ближа својој звезди то је лакше уочити је.

Планете се детектују када, током свог кретања, делимично прекрију своју звезду. Веће планете, које су ближе звезди, изазваће веће замрачење односно пад детектованог интензитета светлости коју емитује звезда.

Нажалост, „земљолике“ планете су релативно мале и не блокирају много светлости. Осим тога, чак и кад се открију планете сличне величине као Земља, оне се често не налазе у настањивој зони, односно у зони у којој би могао да се развија живот. Или су превише хладне или превише топле.

Велики број неоткривених планета 

У новом истраживању, научници су желели да пронађу колико планета испуњава оба критеријума, сличну величину и повољну удаљеност од звезда.

Направили су програм који анализира светлост од звезда коју детектује телескоп Кеплер, а све у нади да ће очитати карактеристична „помрачења“ условљена кружењем планета.

Од укупно 42.000 звезда које су анализиране, научници су открили да само 10 њих десет у својим орбитама има „земљолике“ планете. И док се овај број чини малим, он упућује на закључак да постоји велики број оних које нису детектоване.

Зашто? Зато што већина планета, гледано из угла из ког телескоп Кеплер посматра, не прекрива своје звезде. Стога конвенционална метода детектовања путем „помрачивања“ није толико ефикасна. Они сматрају да за сваку планету коју виде могло би да постоји око 100 неоткривених.

„Земљолике“ планете уобичајене у свемиру

Осим овога, закључили су и да програм издваја само мали број „замрачења“ због своје екзактности и да на сваких десет откривених иде још 9.000 сличних планета у настањивим зонама.

„Велика количина 'земљоликих' планета изгледа да је уобичајена појава у свемиру“, каже вођа истраживања Ерик Петигура, додајући да од 100 милијарди звезда у Млечном путу може да се рачуна да постоји око 20 милијарди планета сличних Земљи које се налазе у настањивом појасу.

Према његовим речима, истраживање је показало да свака пета звезда слична нашем Сунцу око себе има планету сличну Земљи. Ипак, чак и повољан положај и величине на гарантују да су планете настањиве

„Велики део тих планета не може да подржи живот због великог броја других разлога“, истиче коаутор студије Ендрју Хауард, додајући да је ово, ипак, веома охрабрујуће откриће.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару