Читај ми!

Костарика затвара зоо-вртове, животиње на слободи!

Званичници Костарике саопштили су да ће затворити све домаће зоо-вртове и послати у природна станишта 400 животиња које тренутно у њима живе, а међу којима има мајмуна, крокодила, лавова и тапира.

Власти Костарике одлучиле су да затворе све зоо-вртове у земљи и пусте животиње на слободу, како би обогатиле свој биодиверзитет.

Званичници ове мале тропске државе саопштили су да ће затворити све домаће зоо-вртове и послати у природна станишта 400 животиња које тренутно у њима живе, а међу којима има мајмуна, крокодила, лавова и тапира.

Према писању листа Консоглобе, костарикански зоо-вртови ће потпуно престати са радом у марту 2014. године, када истиче уговор који власти везује за компаније које управљају тим парковима.

Напуштени зоо-вртови биће преуређени у јавне паркове у којима ће животиње моћи слободно да се крећу.

„Избацићемо кавезе са намером да поспешимо природну интеракцију људи са биодиверзитетом“, рекао је недавно Рене Кастро, костарикански министар за заштиту природне средине.

„Не желимо више да држимо животиње у заточеништву или затворене на било који начин. Осим у ретким случајевима, када је неку угрожену врсту потребно заштитити“, истакао је Кастро.

Бригу о животињама које ће имати потешкоћа у прилагођавању новој средини преузеће азили за дивље животиње.

Нису сви, међутим, одушевљени овом идејом. Људи који тренутно управљају зоо-вртовима сматрају да предвиђена мера може бити опасна за животиње.

„Ако их будемо пустили у шуму, оне ће угинути од глади јер не знају како да лове. Те животиње су навикнуте на живот у заточеништву“, објаснила је Јоланда Матаморос, директорка зоо-врта „Симон Боливар“.

Костарика није једина земља која поступа на овај начин. У Индији и још неколико земаља делфини однедавно имају статус „не-људске особе“, а САД би ускоро требало да усвоје закон који ће регулисати живот шимпанза у заточеништву.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару