Читај ми!

Калифорнију чека велики земљотрес?

Након што су се у кратком временском периоду на обали Калифорније насукала два примерка ретке врсте риба - „краљ харинги“, неки научници тврде да Америци прети природна катастрофа, јер се овај феномен јавља непосредно пре земљотреса.

Џиновски „краљ харинги“, дуг 5,5 метара, откривен је прошле недеље на обали Калифорније, што је научницима пружило ретку прилику да истраже ову мистериозну врсту рибе.

На њихово запрепашћење, још један примерак, од 4,3 метра, само пет дана касније испливао је на плажу у Сан Дијегу, у истој држави, па су се појавили они који тврде да Америци прети природна катастрофа, јер се овај феномен јавља непосредно пре земљотреса.

Двадесетак угинулих примерака мистериозне рибе испливало је на обале Јапана 2011. године, а многи су тај догађај повезали са земљотресом који је нешто касније погодио ту земљу.

Јапански рибари, који рибу називају рјугу но цукаи, што значи „гласник из палате бога мора“, и 2010. године су пронашли десетине угинулих јединки, кад је Чиле погодио земљотрес од 8,8 Рихтера.

„Рибе које (као и 'краљ харинги') живе на великим дубинама много су осетљивије на потресе у Земљиној кори, него оне које живе на површини“, рекао је Кијоши Вадацуми, специјалиста из области еколошке сеизмологије.

Људи су још од античке Грчке видели везу између понашања животиња и природних непогода, а сад се та веза испитује у строгим научним условима. Иако нема консензуса међу научницима, постоји неколико занимљивих хипотеза.

У истраживању које је укључивало жабе примећено је да на понашање тих водоземаца утичу поремећаји у јоносфери, које детектује пријемник врло ниске фреквенције.

Студија објављена 2011. године у Интернационалном часопису за истраживање животне средине и јавног здравља открива да кретање тектонских плоча у Земљиној кори шаље велике количине позитивно наелектрисаних јона у ниже слојеве атмосфере.

Када ти јони дођу до воде, оксидирају и стварају хидроген-пероксид и друга једињења која неке врсте могу да иритирају или чак отрују.

Осећају промене у атмосфери

Група физичара са Универзитета Вирџиније открила је у истраживању о вези између понашања животиња и земљотреса, да камење које је смрвљено под великим притиском ствара високу концентрацију озона.

„Чак и најмање фрактуре у камењу стварају озон. Питање је само да ли наши инструменти и животиње могу ту промену у атмосфери да детектују“, рекла је истраживач Кетрин Дјукс.

Taкo je 373. п. н. е. у граду Хелике у античкој Грчкој римски историчар Аелијанус забележио је да су сви мишеви, бубе, змије и друге штеточине нестале из града пре земљотреса и поплаве.

Године 1975, земљотрес јачине 7,3 Рихтера погодио је милионски кинески град Хајченг, а дан раније званичници су наредили евакуацију због чудног понашања животиња, на пример, змија, које су напустиле склоништа и месец дана раније изашле из хибернације.

Једно од првих научних истраживања о вези између понашања животиња и земљотреса, спроведено је 2009. године.

Студија је спроведена на жабама, које су изненада нестале са места на којем су се париле кад су осетиле потрес, да би се вратиле тек након последњег у низу.

Године 2010, званичници из зоолошког врта у Вашингтону, престоници САД, јавили су како су многе животиње тражиле склониште или слале звуке упозорења неколико минута пре земљотреса јачине 5,8 Рихтера.

Мајмуни су се попели у крошње дрвећа, а фламингоси су се прибили једни уз друге пре потреса.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару