Читај ми!

Лобања која мења историју?

Фосил стар 1,8 милиона година који су научници пронашли у Грузији и упоредили са фосилима из Африке, довео их је до закључка да су врсте људи за које се до сада веровало да су различите у ствари биле иста врста с различитим варијацијама.

Теорија по којој су Земљом пре два милиона година ходале различите врсте људи изгледа „пада у воду“.

Швајцарски научници сада тврде да су рани фосили људи пронађени у Африци и Евроазији највероватније део исте врсте.

Научници наводе да су хомо хабилис, хомо рудолфенсис и хомо еректус део исте развојне линије која је довела до модерног човека.

Најбољи доказ до сада

Стручњаци су најкомплетнију досада пронађену лобању хоминида, откривену пре осам година у Дманисију, стотинак километара од главног грузијског града Тбилисија, упоређивали с осталим фосилима пронађеним у Африци, старим и до 2,4 милиона година.

Ова лобања, стара 1,8 милиона година, била је на налазишту на којем су пронашли укупно пет лобања људских предака.

Марсија Понсе де Леон, истраживач Универзитета у Цириху, истиче да је лобања је у савршеном стању: „Реч је о одраслом мушкарцу, високом око метар и по, са јаком вилицом и великим зубима, али са мозгом готово две трећине мањим од мозга модерног човека“.

Уз то, нашли су и камене алате и кости великих мачака. Осим што је ово највеће налазиште овако добрих трагова, то су и најранији трагови примитивних људи изван Африке.

„Сада имамо најбољи доказ онога што је био рани хомо“, каже аутор студије Давид Лордкипанидзе из Грузијског националног музеја и додаје да је стварно фасцинантно на једном месту имати овако велику колекцију.

Лордкипанидзе је за Би-Би-Си рекао како су фосили имали варијације које су их раније мучиле, али да је било јасно да су те карактеристике из исте популације.

„За нас научнике ово откриће значи да ћемо морати да променимо досадашње становиште. Уместо процене да је пре два милиона година било пет различитих врста људи, сада можемо да кажемо да је била само једна врста, с различитим варијацијама“, додаје Кристоф Золикофер, професор Универзитета у Цириху.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару