Читај ми!

„Село канабиса“ у планинама Албаније

Лазарат, село у јужној Албанији, познато је и као „село канабиса“, пошто уз прећутну сагласност власти произведу и до 900 тона марихуане годишње, наводи „Дојче веле“. Италијански истражитељи тврде да је укупна вредност дроге из Лазарата око 4,5 милијарди евра.

Мештани Лазарата, села у Албанији, годишње произведу око 900 тона марихуане. Иако је овај посао илегалан, обавља се уз прећутну сагласност власти.

Екипа телевизије Дојче веле обишла је „село канабиса“ међу планинама јужне Албаније, а поља марихуане налазе се свуда унаоколо.

Готово свих шест хиљада мештана живи од марихуане која је илегална, али објашњавају да закони у овим крајевима не вреде и да полиција никада не долази.

„Имају једну врсту заштићене зоне у коју нико не сме да уђе. Пуцали су на оне који су покушали, а неки се уопште нису вратили“, рекао је за Дојче веле локални новинар Телнис Скучи.

Новинари су били гости породице Душку, која је у овом „бизнису“ већ 10 година.

„То је тежак, исцрпљујући посао, од априла до децембра. Најпре садимо и окопавамо, а биљке се свака два дана морају заливати. Ни жетва није ништа лакша. Све радимо сами“, рекла је Замира Душку, која нешто попут пословође породичног посла.

О заради нерадо прича, али њене раднице тврде да зарађују шест пута више него за уобичајене послове у том крају.

Сумња се на комплексну везу мештана, водећих политичара и нарко-кланова из западне Европе. Италијански порески истражитељи надлетали су плантаже како би имали увид у размере криминала и могуће зараде.

Израчунали су да сељаци у Лазарату годишње произведу око 900 тона марихуане, тржишне вредности од отприлике 4,5 милијарди евра.

Полиција, која се може срести тек у суседним местима, прошле године запленила је свега четири тоне марихуане, што није спречило бившег шефа полиције да се тиме похвали новинарима.

Становници околних места нису задовољни таквим односом полиције. Наиме, у стамбену четврт, километар од Лазарата, често залутају меци и локално становништво зна да мештани Лазарата пуцају на нежељене госте.

„Да је влада хтела да заустави производњу, то би одавно учинила, али држава има своје интересе и сама зарађује од прихода од дроге“, закључила је Замира.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару