Читај ми!

Живот у сиромаштву као избор

Кућица од само два и по метра квадратна и то под земљом уместо живота у граду?! Ден Прајс се пре две деценије одрекао хипотека, стреса, свакодневне јурњаве и одлучио за земуницу у шумама Орегона.

Американац Ден Прајс био је успешан породични човек из Кентакија, константно изложен стресу. Такав живот напустио је пре 20 година када је одлучио да се пресели у земуницу у шумама Орегона.

Кућу је направио, прецизније ископао испод пашњака на којем су најчешће били коњи. Још није зажалио због тако драстичног корака на који се одлучио, преноси Ен-Би-Си.

„Када се одрекнете ствари и пристанете на мање у ствари имате више“, објаснио је власник куће од тек два и по метра квадратна!

Пре животне прекретнице, која га је коштала брака, Прајс је радио као фоторепортер. Издржавао је супругу и двоје деце, а хипотека на кућу надвијала му се над главом свакодневно.

Идеја о напуштању модерног живота јавила му се након што је у 34. години прочитао књигу Payne Hollow Харлана Хабарда.

Хабардова прича о враћању једноставном животу променила је потпуно Дена Прајса. Након што је размислио мало, спаковао је нешто ствари и отпутовао у родно место у држави Орегон.

Пре него што је направио „кућицу за Хобите“ испод дрвета, живео је у брвнари, шатору, под ведрим небом...

Одрекао се много тога, не троши готово ништа, али је задржао „ајпед“ и мали рачунар „мекбук ер“.

Један од трошкова које не може да избегне је рачун за мобилни телефон, али ни он није превелик, 53 долара месечно.

Такође, мора да плати 100 долара годишњег најма за земљу на којој се налази његова кућа.

Оштре зиме Орегона Ден преживљава тако што побегне на Хаваје.

Годишње троши око 5.000 долара (око 3.700 евра), а зарађује пишући за свој онлајн магазин Moonlight Chronicles. Написао је и књигу My Tiny House под псеудонимом Хобоартист (уметник бескућник). Прихвата и разне послове, па и оне које описује као чудне.

„Не верујем у куће и хипотеке. Ко паметан може да потроши цео живот на отплату куће у којој нема времена да буде, јер стално ради“, пита се Прајс.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару