Пронађен антички тржни центар

Рушевине древног тржног центра, налик данашњим шопинг центрима пронађене су у античком граду Аргилосу. Стари Грци су у истој згради, старој 2.700 година, имали пекару, радњу за продају маслиновог уља и апотеку која је продавала шминку и лекове.

Археолози су на северу Грчке, у граду Аргилос, ископали рушевине древног тржног центра, који прилично подсећа на данашње. Стари Грци су у тој згради, старој 2.700 година, имали пекару, радњу за продају маслиновог уља и апотеку која је продавала шминку у лекове.

У античкој Грчкој „портико“, односно „стоа“ на грчком, била је дугачка, отворена структура на трговима у којој су се налазиле продавнице.

„Портико је била уобичајена зграда од трећег до првог века пре нове ере. Међутим, веома се ретко проналазе оволико стари. Овај у Аргилосу је најстарији икада пронађени у северној Грчкој и стварно је јединствен“, каже археолог Жак Перо са Универзитета у Монтреалу.

Према његовим речима, у петом веку пре нове ере Аргилос је био је један од најбогатијих градова, а ископавања његових рушевина трају од 1992. године.

Остаци античког портика, дужине око 40 метара, налазе се у трговачком делу града око 50 метара од градске капије. У њему се налазило седам просторија, а пет је тренутно ископано. Свака је димензија пет са седам и по метара.

„Свака од ових просторија била је продавница, а налазиле су се једна уз другу, као што се данас продавнице ређају у шопинг центрима“, објашњава Перо.

Археолози имају још једно крило да истраже. Занимљиво је да стубови нису архитектонски симетрично постављени, а технике изградње и употребљено камење разликују се једни од других, што указује да су власници радњи сами били одговорни за уређивање просторија, а да је трем испред продавница резултат приватног предузетништва.

У гвоздено доба Аргилос и северни део Гршке био је нешто попут Елдорада, наводе археолози. Долина реке Струме, чије је ушће удаљено око три километра од Аргилоса, била је изузетно богата рудницима златом и сребром.

Оближња лука и рудници направили су од Аргилоса стратешко место за трговину драгоценим металима.

„Надамо се да ће ископине на источној страни открити нове продавнице које ће нам пружити увид у свакодневни живот успешног и богатог града. Веома сам узбуђен“, каже Перо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару