Читај ми!

Крај света 16. марта 2880. године?

Огромнa стена, названа "1950 DA", ће за 867 година проћи толико близу Земље, да је вероватноћа да ће се забити у Атлантски океан већа него за било који астероид до сада. Удар би имао јачину од 44.800 мегатона ТНТ-а. Ипак, научници су већ сада смислили једноставно решење да до овога не дође.

Судњи дан је долазио и пролазио много пута.

Но, једно предвиђање краја света има посебну тежину, јер га разматрају озбиљни научници. И то већ више од пола века, пише Дејли мејл.

Стручњаци америчке агенције за истраживање свемира (НАСА) одавно прате астероид "1950 DA", чија путања указује да постоји велика вероватноћа да ће се сударити са Земљом 16. марта 2880. године.

Та „велика“ вероватноћа је само 0,3 одсто. Наизглед смешно. Али то је чак 50 процената већи ризик него свих других астероида до сада.

Ова стена, пречника око 1,1 километар, путује брзином од 15 километара у секунди.

Близина којом ће пролетети поред Земље је никад мања. Као што рекосмо, толико да научнике неће изненадити ако се "1950 DA" забије у Атлантски океан брзином од око 54.000 километара на час.

Снага тог судара ће бити 44.800 мегатона ТНТ-а.

Током дуге историје наше планете астероиди те величине су падали на њу. Један сличан је пре 65 милиона година окончао еру диносауруса.

Занимљивa је предисторија "1950 DA". Из имена се назире да је откривен 1950. Тачније 23. фебруара те године. Праћен је 17 дана, а затим се изгубио са видика.

Није га било пола века! А онда се појавио 31. децембра 2000. године. Обратите пажњу на следећи податак – те новогодишње ноћи се навршило тачно 200 година од ноћи када је идентификован први астероид, Церера (или Церес).

Откривено је да "1950 DА" има трајекторију која, тог 16. марта 2880. године, у временском оквиру од 20 минута, не искључује у потпуности судар.

Оптичка посматрања су довела и до сазнања да се окреће око своје осе једанпут на свака два часа и 10 минута, што је друга најбржа ротација међу свим примећеним астероидима те величине.

Опстанак нам није угрожен

И поред свега научници истичу да нема разлога за забринутост.

Ако буде требало, "1950 DA" ће бити преусмерен – метод за то је невероватно једноставан!

Само треба површину ове летеће стене посути кредом, угљем или стакленим перлама. Остало ће урадити Сунце, јер ће се променити рефлективност астероида, што ће омогућити нашој звезди да га „гурне“ с пута.

Планетарни научници ће се у међувремену потрудити да добију боље податке о ризицима удара.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару