Читај ми!

Земља угрожена – врелина долази!

Плаву планету чека серија глобалних топлотних удара, великих поплава, суша, а ниво мора драстично ће се повећати услед топљења леденог покривача Арктика и Антарктика. На међународном панелу за климатске промене оцењено је да је застој у порасту глобалне температуре природна варијација која неће потрајати.

Водећи научници у области климатских промена отклонили су сваку сумњу: људи су кривци за глобално загревање, које нашу планету полако претвара у пакао, у којем живот неће бити могућ, наводе светски медији.

На међународном панелу за климатске промене (IPCC) оцењено је да је застој у порасту глобалне температуре природна варијација која неће потрајати.

„Земљу чека серија глобалних топлотних удара, великих поплава, суша, а ниво мора драстично ће се повећати услед топљења леденог покривача Арктика и Антарктика. Делови обале и нека острва биће потопљени због гасова који производе ефекат стаклене баште, а нагомилани су у атмосфери“, пише у извештају IPCC.

Вероватноћа да су људи једини кривци за глобално загревање, према свим доступним резултатима, износи око 95 одсто.

У претходним извештајима IPCC наведено је да је могућност да су људи криви 90 одсто (2007. године), односно 66 одсто (2001. године).

Другим речима, на празне расправе с онима који негирају људски утицај на глобално загревање Плаве планете човечанство је изгубило више од деценије.

Потребан лек

Извештај IPCC требало би да утиче да владе свих земаља света своју политику прилагоде реалности и пређу на еколошке видове вођења привреде.

„Ово истраживање је позив за све владе, од којих су многе усмерене на јачање економије уместо на борбу против климатских промена, да се фокусирају на борбу против глобалног загревања. Врелина долази. Нешто морамо предузети“, објаснио је Бан Кимун, генерални секретар Уједињених нација.

Џон Кери, амерички државни секретар, рекао је да је извештај позив на буђење и да се „они који негирају науку или измишљају изговоре играју с ватром“.

„Ако би вам доктор рекао да је 95 одсто сигуран да имате озбиљну болест, одмах бисте кренули да тражите лек“, навела је Кони Хедегард, комесарка за климу ЕУ.

Због глобалног загревања, ниво мора порашће за три метра у следећа два века. Лед ће се топити, а вода у дубини океана шириће се на великој врућини, што ће додатно отежати ситуацију. Иначе, угљен-диоксид који сада шаљемо у атмосферу остаће тамо најмање 1.000 година.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару