Читај ми!

Герилска борба за животну средину

„Вуфовци“, „Башталиштанци“, „Герила баштовани“, само су неки од еколошких покрета који су активни и у Србији. Узгајају органску храну, обнављају запуштене просторе, чак и када немају дозволу за то. Кришом и изненада. Своје идеје представили су и на Фестивалу цвећа.

Закоровљене жардињере претворене у канте за отпатке. Тако је изгледао парк испред „Дадова“ док герила баштовани, наоружани мотикама , покојим ашовом и садницама цвећа, нису направили мини-вртове.

Садили су и брезе на Теразијама, зачинско биље у Улици Чарлија Чаплина.

Момчило Антонијевић, члан „Герила баштована“, истиче да људи најчешће мисле да због активности имају проблема са комуналним службама.

„Немамо. Ми се бавимо површинама које нису у њиховој надлежности или које они не одржавају и које тако и изгледају - неодржавано“, каже Антонијевић.

Има и оних којима се овакав активизам не допада, верују да се све то ради, то јест сади, због фотографија на друштвеним мрежама, а да потом о биљкама нико не брине.

„Герила треба да се обрати институцијама које ће преузети после те зелене површине и водити рачуна о њима“, објаснила је Весна Шабановић из Градског секретаријата за заштиту животне средине нагласивши да само сви заједно можемо да постигнемо успех.

Млади еколози истичу да је њихов циљ да подстичу људе да мисле о животној средини.

А да се цвеће воли и, ипак, купује доказ је интересовање посетилаца београдског Фестивала цвећа.

„Веома смо задовољни одзивом људи и то је оно што из године у годину показује да ово што радимо има смисла. Фестивал расте, расте број учесника, као и посетилаца, што показује да је нашем граду, а вероватно и другим градовима у Србији овако нешто потребно“, оценила је Ивана Малиновић Марић из организације тог фестивала.

На смотри цвећа овог пута је било и намештаја од празних лименки и рециклираног картона. Ипак, највећу пажњу привукла је органска пијаца српског огранка „Вуфа“, организације волонтера који путују по свету и раде на органским фармама у замену за храну и смештај.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару