Читај ми!

Отворен 180. „Октоберфест“

Прво буре пива отворено! Уз музику и окићене поворке љубитеља народне забаве, означен је почетак традиционалног, 180. „Октоберфеста“, који ће трајати наредних 16 дана. На овогодишњем заштитном знаку Баварске, очекује се око шест милиона посетилаца.

У Минхену је отварањем првог бурета пива, уз музику и окићене поворке љубитеља народне забаве које су дефиловале улицама баварске престонице, означен почетак традиционалног, 180. „Октоберфеста“, који ће трајати наредних 16 дана и на коме се очекује најмање шест милиона посетилаца.

Част да отвори прво буре пива, а тиме и означи почетак овог највећег народног фестивала на свету припада већ деценијама градоначелнику Минхена, социјадлемократи Кристијану Удеу, који је са два ударца, отворио буре и то, последњи пут, пошто се више неће кандидовати за градоначелника.

И ове године ће веште, округле баварске конобарице, носећи и по десетак кригли у рукама одушевљавати госте из Европе, Америке, Аустралије, а организатори очекују да ће се за време дана забаве попити више од шест милиона литара пива.

„Октоберфест“, заштитни знак Баварске, одржава се скоро два века, а све је почело великом коњичком трком на свадби престолонаследника Лудвига Баварског и принцезе Терезе Саксонске, 1810. године и зато се пољана, где се одржава фестивал назива „Терезине ливаде“.

У почетку је било планирано да забава у знак сећања на свадбу Лудвига Баварског траје неколико дана, а затим се то продужило на две недеље.

Почиње се увек крајем септембра, а организатори имају испланирано време одржавања „Октоберфеста“ за наредних десетак година.

Као и раније-музика и алкохол-део су ове забаве, а када је реч о пиву и Баварцима, досадашње искуство показује да се, углавном, попије онолико милиона литара пива, колико има и посетилаца, до душе, има пуно оних гостију који не пију пиво, али да, затим, други гости „изгланцају“ биланс попијених кригли.

А, на вашару ће бити свега - и печених волова, и белих кобасица, и коленица, и лицидерских срца и мирисних слаткиша и других баварских специјалитета, кажу организатори.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару