Читај ми!

Колонисти ће полудети на Марсу?!

Колико год освајање Марса звучи занимљиво, научници упозоравају да ће колонисти тамо сигурно полудети. Осим проблематичног путовања на Црвену планету, опасне, ако не и смртоносне радијације, један од највећих ризика јесте психолошке врсте. А у компанији "Mars One" немају решење за њу.

Насељавање Марса сигурно је један од најзанимљивијих пројеката који је икада смишљен. Сви желе да на Црвеној планети никну“ колоније људи, чак и ветерани у освајању свемира, попут База Олдрина, али и холандска фирма "Mars One", која је решила да буде прва у овом подухвату.

Ипак, колико год освајање последње границе“ звучи занимљиво, научници упозоравају да ће колонисти тамо сигурно полудети, пише Дејли мејл.

Од априла се више хиљада људи пријавило за пут на Марс у једном смеру. После избора и тренинга, план је да четворо њих полети ка Црвеној планети 2022. године.

После седмомесечног путовања, они ће се населити на негостољубивој“ планети. Осим проблематичног путовања до Марса, опасне, ако не и смртоносне радијације, један од највећих ризика је психолошке врсте. А у компанији "Mars One" немају решење за њу.

Психолози тврде да ће колонисти имати три велика психолошка изазова.

Сваки је опасан, али ће сва три заједно осигурати катастрофу.

Колонисти ће бити најизолованије особе у историји људског рода. Због растојања од Земље, интеракција с људима у реалном времену биће немогућа, а поруке ће каснити најмање 10 минута.

Због тога ће праву комуникацију моћи да остваре само с другим колонистима. Тај ниво изолације довешће до развоја менталних болести барем код неколико колониста.

Деценије истраживања показују да дуг боравак астронаута у свемиру доводи до депресије, несанице и емоционалне нестабилности.

У фирми "Mars One" верују да ће избор људи с правим ставом спречити такве проблеме. Ипак, професор Ник Канас, сарадник Америчке агенције за истраживање свемира (НАСА), каже да астронаути, кад виде Земљу, осете усамљеност, носталгију, па чак и добију суицидне идеје.

Живот на Марсу биће живот у затвореном. На Црвеној планети не може да се дише, а глобалне температуре су око 60 степени испод нуле.

Од тренутка кад слете, колонисти ће унутар јединица за становање, где свако има на располагању око 50 квадрата, проводити најмање 80 одсто времена.

Наравно, живот у тако малом простору, без могућности изласка, такође се може довести у везу са депресијом, нервозом и когнитивним оштећењима.

Док се колонисти буду бавили својим послом, људи на Земљи ће моћи да их гледају стално.

Већ је познато да стални надзор изазива стрес, (опет) депресију и нервозу, а то ће само додатно појачати стрес који иначе преживљавају.

Нико из компаније није досад коментарисао овај проблем, али је познато да се цео пројекат спонзорише управо захваљујући томе што ће бити нека врста ријалити шоу-програма.

Ипак, питање је шта ће се десити ако колонисти, попут јунака филма Труманов шоу, више не буду могли да издрже и одлуче да искључе камере. Намеће се питање: Да ли ће их компанија напустити?

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару