Читај ми!

Лепо паковање може да прода и... ђубре!

Апсолутно је тачно оно што кажу да свака роба има свог купца. Свака! Како другачије објаснити то што Џастин Гигнек пакује ђубре са њујоршких улица и продаје га широм света, по ценама од 50 до 100 долара. А све је почело свађом са колегама око важности дизајна амбалаже.

И упаковано ђубре има своју цену!

То је доказао њујоршки уметник и предузетник Џастин Гигнек својим пројектом "New York Garbage For Sale".

Још од 2001. године он продаје упаковано ђубре са њујоршких улица.

Ову, само наизглед сумануту идеју је добио након што су му колеге и сарадници оспорили значај дизајна амбалаже.

Да би им доказао да нису у праву, Џастин је отишао у потпуну крајност и решио да упакује ђубре... А затим и да га прода!

Био је сигуран да ће добро паковање успети да прода нешто што нико не купује. А затим и почео да сакупља смеће по прљавим њујоршким улицама у близини Тајмс сквера.

За 12 година, 1.300 пакетића упакованог смећа у Lucite паковању, потписаних и нумерисаних, продао је по цени од 50 долара по комаду.

Уз оригиналну серију „100 одсто аутентичног“ њујоршког ђубрета, овај млади уметник је направио и низ лимитираних паковања која укључују отпатке покупљене са улица након важних догађаја као што су: Обамина инаугурација, Републиканска национална конвенција, победничка парада Јенкија након освајања титуле, Новогодишње вечери на Тајмс скверу, Последњи дан на старом стадиону Јенкија, Дан Светог Патрика и многа друга која су коштала и до 100 америчких долара.

Веровали или не, лепо упаковано ђубре у провидним пластичним кутијама привукло је бројне поштоваоце смећа са скоро свих континената – продао га купцима у преко 25 земаља широм света.

Џастин се није ту зауставио, већ је наставио да шири бизнис – сада скупља и ђубре са улица других америчких градова!