Читај ми!

Кварк звезде крију тајну тамне материје?

Канадски научници су открили постојање кварк звезде или „чудне звезде“, највеће познате формације „чудне материје“. Овај мистериозни феномен могао би да реши многе недоумице астрофизичара у вези са космосом, посебно објашњење тамне материје, која чини већи део масе универзума.

Научници су први пут приметили постојање кварк нове, најмистериознијег феномена у свемиру, звезде, која би могла да реши многе недоумице астрофизичара везане за космос, пише Дејли мејл.

Кад масивна звезда (суперџин) остане без погонског горива, понекад експлодира, шаљући далеко у космос остатке свог масивног тела.

Та гигантска експлозија назива се супернова. Понекад иза супернове у центру експлозије остане језгро бивше звезде, начињено углавном од неутрона (честица које се налазе у центру атома).

Пошто је сав простор између неутрона и електрона (реч је о много празног простора) изгубљен, новонастала материја је неупоредиво гушћа од обичне, па неутронске звезде имају незамисливо велику густину и тежину.

Ипак, неутрони су састављени од мањих честица (ако се уопште могу назвати тако), такозваних кваркова.

Теоретичари су одавно предвидели могућност да се језгро неутронске звезде уруши само у себе и да се преко додатне џиновске експлозије, зване кварк нова, претвори у звезду направљену готово искључиво од кваркова.

Та звезда имала би далеко већу густину и од неутронске звезде и била би феномен дословно на граници оног што физика може да појми и објасни.

Конкретно, на корак од црних рупа, кварк звезде су оно што настане кад је неутронска звезда исувише густа да би остала неутронска звезда, а исувише ретка да би постала црна рупа.

Професор Рашид Ујед сa Универзитета у Калгарију, у Канади, тврди да су он и његов тим видели кварк нову и присуствовали рађању кварк звезде.

Експлозије зване СН 2009ип и СН 2010мц имале су два врхунца, бљеска, што је крајње неуобичајено за супернове.

Претпоставља се да је један од тих врхунаца означио супернову и формирање неутронске звезде, а други кварк нову и формирање кварк звезде.

Кварк звезда, према теорији, настаје онда кад се неутронска звезда, под притиском сопствене густине, уруши, тачније кад се неутрони од којих се састоји разбију на своје саставне делове, „горњи“ и „доње“ кваркове.

Неки од тих кваркова постану „чудни“ кваркови и формирају „чудну материју“. Производ свега тога је кварк звезда, која је у својој суштини налик џиновском хадрону (субатомска честица састављена од кваркова, које на окупу држи јака сила, за разлику од атома и молекула, које на окупу држи електромагнетна сила).

Оно што разликује кварк звезду од хадрона јесте сила која је држи на окупу - овде је то гравитација, а не јака сила. Научници сад пажљиво развијају теорију да је „чудна материја“ можда један солидан кандидат за објашњење тамне материје, која чини већи део масе универзума од видљиве материје.

Кварк звезда или чудна звезда, како је научници још зову, јесте највећа позната формација „чудне материје“.

За разлику од „обичне материје“, састављене од протона, неутрона и електрона, који су састављени од „горњих“ и „доњих“ кваркова, „чудна материја“ састављена је само од кваркова, и то „горњих“, „доњих“ и „чудних“ кваркова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару