Читај ми!

„Укисељени“ Арктик

Због емисије угљен-диоксида, воде Арктика постају све више киселе, показало је истраживање норвешких научника. То ће покренути велике промене у морском екосистему, многе животње ће постати угрожене, а све и да се зауставе штетне емисије, ацидификација ће трајати десетине хиљада година.

Воде Арктика постају све више киселе због емисије угљен-диоксида, показало је ново истраживање, преноси британски јавни сервис Би-Би-Си (BBC).

Научници норвешког Центра за међународно истраживање климе и животне средине (Center for International Climate and Environmental Research CICERO), пратили су раширене хемијске промене у водама те области.

Они кажи да би, чак и када би се емисија угљен-диоксида сада зауставила, биле потребне десетине хиљада година да би се киселост северног леденог океана вратила на преиндустријски ниво.

Многе животње, међу којима и комерцијално вредне врсте риба, могле би да буду угрожене.

Истраживачи предвиђају велике промене у морском екосистему, али за сада не могу са сигурношћу да кажу шта ће оне обухватити.

Добро је познато да угљен-диоксид доприноси глобалном загревању, али је мање познато да он повећава киселост мање алкалних мора када се апсорбује из ваздуха.

Апсорбција је нарочито брза у хладној води, због чега је Арктик изузетно подложан, а недавна повлачења ледене масе током лета изложила су већу водену површину атмосферском угљен-диоксиду.

Стање додатно погоршава све већи доток слатке воде из река и отопљеног леда, пошто слатка вода слабије неутралише ацидификујуће ефекте угљен-диоксида.

Ричард Белерби из Норвешког института за истраживање вода, рекао је да су „сталне брзе промене извесне" и да је „критични праг већ прекорачен".

„Чак и ако сада зауставимо емисије, ацидификација ће трајати десетине хиљада година", рекао је Белерби.

Ефекти повезани са ацидификацијом откривени су и на површини вода Беринговог мореуза и канадског залива централног Арктичког океана.

Научници су оценили да је просечна киселост на површини окена у целом свету 30 одсто већа, него пре индустријске револуције.

Истраживачи кажу да ће последица бити велика промена у екосистему Арктика.

Док би поједине врсте могле да буду угрожене, друге би напредовале. Што се тиче риба, научници верују да ће одрасле јединке вероватно бити отпорне, али да ће промене отежати развој јаја.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи