Читај ми!

Велика превара, међу жртвама УН

Било би смешно да није трагично. Бизнисмен Џим Мекормик зарадио је више од 50 милиона фунти продавајући трагаче лоптица за голф као детекторе бомби. Направе је продавао великом броју земаља, па чак и Уједињеним нацијама! „Уређаји“ су били инсталирани и на контролним пунктовима у Ираку кроз које су пролазили бомбаши самоубице.

Суд у Лондону прогласио је кривим бизнисмена Џима Мекормика за продају лажних детектора за експлозив.

Мекормик је од продаје лажних детектора, који су у ствари били трагачи лоптица за голф, зарадио чак 50 милиона фунти.

Те направе британски бизнисмен продавао је великом броју земаља, укључујући Ирак, Грузију, Саудијску Арабију, Сирију, а од њега су „детекторе" набављале чак и Уједињене нације.

Из УН су потврдили да су од Мекормика купили уређаје и да су један доделили својим снагама у Либану. Даље, ипак, нису желели даље да коментаришу.

Да ствар буде гора, Мекормикови „детектори" били су инсталирани на контролним пунктовима у Багдаду кроз које су пролазили бомбаши самоубице, који су одговорни за смрт стотина цивила.

Кад следећег месеца буде осуђен, Мекормик ће вероватно добити осам година затвора.

Преварант је тврдио да његове направе, које је продавао за 27.000 фунти по комаду, могу да лоцирају експлозив и дрогу чак и под водом и у ваздуху.

„И цивили и оружане снаге биле су изложене великом ризику због ове опреме. Мекормик је показао потпуно занемаривање безбедности оних који су користили његове уређаје. Сакупио је милионе фунти кроз своју похлепу и криминал", рекао је инспектор Ед Хит, који је водио истрагу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи