Читај ми!

Донација века за Метрополитен музеј!

Директори и кустоси музеја само могу да сањају о ономе што се десило управи Метрополитен музеја у Њујорку. Једна од најзначајнијих донација у историји те институције садржи 78 слика, скица и скулптура из периода кубизма. Вредност колекције, коју је поклонио филантроп и козметичк тајкун Леонард Лодер, процењена је на више од милијарду долара!

Метрополитен музеј у Њујорку управо је постао институција са једном од најзначајнијих колекција модерне уметности.

Наиме, козметички тајкун Леонард Лодер донирао је 78 слика, скица и скулптура из периода кубизма.

Донирана колекција обухвата 33 Пикасова дела, 17 Жоржа Брака, 14 Лежерових и исто толико дела Хуана Гриса.

Чињеница која посебно фасцинира јесте њена процењена вредност од више од милијарду долара!

Најновијом донацијом Леонард Лодер, наследник легендарне Есте Лодер која је основала истоимену козметичку империју, стао је раме уз раме са највећим покровитељима Метрополитен музеја, попут Мајкла Рокфелера, Волтера Аненберга, Хенрија Озборна Хавенмајера и Роберта Лемана.

Оно што је у ствари најупечатљивије није новчана вредност колекције, већ њена уметничка важност.

Наиме, ова донација ставља Метрополитен музеј, који није познат по својој великој колекцији модерне уметности, у сам врх таквих институција када је реч о уметности 20. века.

Стручњаци тврде да је колекција једна од највећих и најзначајнијих и може да се мери са оним у музеју Модерне уметности у Њујорку, Ермитажу у Санкт Петербургу и Помпиду центру у Паризу.

Директор Метрополитен музеја Томас П. Кембел тврди, да је што се тиче уметности раног 20. века, захваљујући донацији та институција културе избила у сам врх.

„Ово је невероватна колекција, нешто о чему директори музеја сањају", истакао је Кембел.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи