Читај ми!

Шумадинац „Манекен Пис“

Чувена статуа „Манекен Пис“, симбол града Брисела, данас је због Дана државности Србије, обученa у српску народну ношњу - опанке, јелек и шајкачу.

„Манекен Пис", статуа дечака који пишки, а која је, иначе, симбол града Брисела, данас је у знак обележавања Дана државности Србије поново „обукао" српску народну ношњу.

Церемонији откривања статуе у центру Брисела присуствовала је амбасадорка Србије у Белгији Весна Арсић и функционери белгијске престонице.

Арсићева је новинарима рекла да је то већ постао традиционални начин на који се у Белгији обележава Дан државности Србије.

Амбасадорка је подсетила да је први примерак Устава, чије се доношење данас уз годишњицу Првог српског устанка слави, био штампан у белгијској штампарији.

Бронзана статуа „Манекенa Писa", подигнута је почетком 18. века у част дечаку из средњовековне легенде, који је спасао Брисел тако што је урином угасио фитиљ и тиме спречио освајаче да дигну у ваздух градске зидине.

Ова скулптура једна је од главних туристичких атракција главног града Белгије.

Шездесет центиметара високог „Манекена", повремено облаче у разне костиме, о чему брине посебна градска служба, а данас је трећи пут да се Дан државности Србије у Бриселу обележава на такав начин.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи