Читај ми!

Да Винчи насликао две Мона Лизе?

Најимпресивнија слика на свету изгледа да има млађу верзију. Стручном анализом утврђено је да је дело откривено прошле године такође насликао Да Винчи, али да је на њој значајно млађа жена.

Најпознатији осмех на свету налази се на исто толико славној слици, но чини се да постоји још једно дело, готово идентично, и то од истог уметника.

Стручњаци су, наиме, утврдили да је ранија верзија, откривена прошле године, такође дело Леонарда да Винчија. Геометријски стручњак закључио је по пропорцијама и осталим траговима да је слика стил великог уметника.

Такозвана Ајслворт Мона Лиза, која приказује значајно млађу жену, могла би бити неколико година раније насликана од славног уметничког дела.

Мона Лизу из Ајслворта је открио енглески колекционар Хју Блејкер нешто пре Првог светског рата. Купио је слику на сајму у Сомерсету и однео је у свој студио у Ајслворту, по чему је слика и добила име.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи