Читај ми!

Завирите у Гуглово „срце“

Све што компанија „Гугл“ ради, све оно чиме нас свакодневно „снабдева“ - од „клауд“ сервиса, преко претраге, па до џи-мејла, одвија се преко огромних "Data" центaра. Моћни центар у Северној Каролини, jедан од укупно 13 „Гуглових“, отворио је своја врата и открио тајанствени лавиринт компјутера, сервера, каблова и цеви.

Ако се питате где „живи" интернет – поставили сте погрешно питање. Али, ако желите да сазнате где се у налази „Гуглов" кутак интернета, имате среће!

Наиме, компанија „Гугл" отворила је своја врата посетиоцима, додуше само виртуелно. Но, сада свако може на тај начин посетити њихов импресивни "NC data center" у Леноару, у Северној Каролини, који опслужује, обрађује и испоручује милијарде информација сваког дана.

Несвакидашњи систем хлађења са три одвојена агрегата, изузетан инжењерско-дизајнерски приступ организацији простора, савршено прецизан распоред компонената и њиховог повезивања, као и најсавременије мере предострожности и заштите само су мали делић овог невероватног центра.

Центар садржи на стотине рачунара, сервера и пратеће опреме, задужене за функционисање „Гуглових" сервиса и чување корисничких података.

Како би се осигурао од губитка података, „Гугл" сваки појединачни податак чува макар на два хард-диска.

Уколико се деси да се неки поквари, аутоматски бива замењен новим, а садржај поквареног диска одмах се уништава, баш као што се физички уништава и сам хард-диск.

„Гугл" је свој "data" центар обојио веселим бојама, као и саме канцеларије запослених, а савршен ред и насмејана лица запослених говоре да је недавно истраживање, које је „Гугл" прогласило за најпожељнијег послодавца, потпуно тачно.

Због изузетних мера обезбеђења и из предострожности, физичка посета оваквом центру није могућа, али, као што рекосмо, однедавно је могуће у њега завирити путем "Google Street View" сервиса.