Читај ми!

Italija zakonom zabranila surogat materinstvo svojim građanima i u inostranstvu

Italijanski Senat je sa 84 glasa za i 58 glasova protiv, izglasao Zakon o zabrani "trudnoće za druge osobe" za svoje državnjane u inostranstvu. U Italiji je surogat materinstvo koje se obavlja u zemlji ilegalno od 2004. godine.

Mera koju je predložila Karolina Varki iz stranke Italijanska braća i koju je Dom poslanika (donji dom parlamenta)  već odobrio 26. jula prošle godine, odlukom Senata postaje zakon.

Italijanski parlament samo je izmenio član zakona iz 2004.godine (norme koje se tiču medicinski potpomognute oplodnje) kako bi se kažnjavanje dva krivična dela (prodaja jajnih ćelija, embriona i surogat materinstvo) proširila i na italijanske državljane u inostranstvu.

Predviđena kazna je zatvor do dve godine i novčana kazna od milion evra.

"Trudnoća za druge"

Trudnoća za druge poznatija kao "surogat materinstvo" ili "iznajmljena materica" je oblik potpomognute oplodnje u kojoj trudnoću održava treća osoba u ime onih koji ne mogu da imaju decu iz medicinskih razloga ili je reč o dva muškarca.

Ovom metodom se najviše koriste hetero parovi a mnogo manje homoseksualci.

Ta praksa može biti ekonomskog karaktera kada žena koja je trudna za to traži novčanu naknadu ili to čini iz altruističkih razloga (kada dobija novac samo za određene troškove i legalna je u mnogim zemljama sa pravilima koji se dosta razlikuju.

U Italiji je trudnoća za druge ilegalna od 2004. godine a novi zakon ima samo jedan član u kome stoji da ukoliko se trudnoća za druge obavi u inostranstvu da se italijanski državljani kažnjavaju po zakonu.

Premijerka Meloni: "Život nije roba"

"Sa konačnim odobrenjem Senata, norma kojom je iznajmljivanje materice univerzalni zločin, postaje zakon. Radi se o zdravorazumskoj odluci protiv toga da se žensko telo tretira kao roba a samim tim i deca. Ljudski život nema cenu i nije "roba za razmenu", napisala je premijerka Italije Đorđa Meloni na svom nalogu na platformi Iks.

Poslanici opozicije, koji su uglavnom glasali protiv, tokom rasprave ocenili su zakon kao beskoristan, protivustavan, protiv dece i roditelja koji pripadaju LGBT+ porodicama i kao i da pripada srednjem veku.

петак, 18. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи