Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

Halevi: Vojska se priprema za kopnenu ofanzivu u Libanu, SAD predvodi novu inicijativu za okončanje rata u Gazi i Libanu

Sukob Izraela i Hamasa – 355. dan. Načelnik izraelske vojske general Herci Halevi izjavio je da se vojska priprema za kopnenu ofanzivu protiv Hezbolaha u Libanu, govoreći grupi vojnika da će njihove "vojne čizme ući na neprijateljsku teritoriju". Sjedinjene Države predvede nove diplomatske napore da okončaju neprijateljstva i u Gazi i u Libanu, povezujući dva sukoba kao deo jedne inicijative.

Халеви: Војска се припрема за копнену офанзиву у Либану, САД предводи нову иницијативу за окончање рата у Гази и Либану Халеви: Војска се припрема за копнену офанзиву у Либану, САД предводи нову иницијативу за окончање рата у Гази и Либану

Izreal i Hezbolah ponovo su razmenili vatru. Izrael je izveo novi vazdušni udar na Bejrut, poginulo je najmanje šest osoba, među njima je i šef raketne jedinice Hezbolaha Ibrahim Kubaisi. 

Izraelska vojska tvrdi da gađa položaje Hezbolaha na jugu Libana i u Dolini Beka, uključujući kuće u kojima skladišti oružje ta libanska grupa. Poručuje da Hezbolahu neće biti dat predah i da će vojska ubrzati svoje akcije protiv te grupe u Libanu.

Hezbolah je, sa druge strane, ispalio oko 20 raketa na sever u tri odvojene serije. Na meti su bili vojni aerodrom u blizini grada Afula i vazdušna baza "Ramat David" u Izraelu.

Tvrdi da izraelske snage bacaju letke sa "vrlo opasnim" QR kodom. Leci, koji navodno padaju u istočnu dolinu Beka, prema Hezbolahovim tvrdnjama, mogu "povući sve informacije" s bilo kojeg mobilnog telefona koji skenira kod.

Libansko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je, prema novom bilansu, 558 ljudi poginulo od ponedeljka u izraelskim napadima na Liban, od kojih pedesetoro dece i 94 žene, a da je 1.835 osoba ranjeno.

Reagovao je kanadski premijer Džastin Trido i poručio da su ubistva žena i dece u Libanu izuzetno zabrinjavajuća. Pozvao je Izrael i libansku militantnu grupu Hezbolah da deeskaliraju sukob. Bela kuća pozvala je Amerikance da napuste Liban.

Za to vreme, u Pojasu Gaze situacija ne miruje. Na meti IDF-a bio je izbeglički kamp Burelj. Stradala su tri Palestinca, više desetina njih povređeno.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, u obraćanju pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, pozvao je na "savez čovečanstva" da bi se "zaustavio genocid koji sprovodi Izrael u Pojasu Gaze".

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je u svom poslednjem obraćanju Generalnoj skupštini UN da je došlo vreme da se finalizuje sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze i da se taoci vrate kući.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи