Читај ми!

Ciklon "Boris" odneo šesnaest života u Evropi – najteže u Rumuniji, evakuacije u Poljskoj

U ciklonu "Boris" koji je zahvatio centralnu i istočnu Evropu, prema poslednjim podacima, nastradalo je šesnaestoro ljudi, najviše u Rumuniji – sedmoro, u toj zemlji je uništeno na hiljade kuća. Evakuacije stanovništva u Poljskoj, u Mađarskoj se zatvaraju putevi pored Dunava, u Austriji proglašeno vanredno stanje.

U Poljskoj su vlasti naredile evakuaciju svih stanovnika grada Nise, oko 44.000 ljudi, zbog poplava koje su pogodile taj grad. Zatraženo je od građana da se izmeste na viša područja pošto postoji opasnost da se izlije voda iz obližnjeg jezera, pa bi ceo grad mogao biti poplavljen. 

''Prvi deo evakuacije je obuhvatio 40 pacijenata, to je moralo da se uradi što pre. U takvom su stanju da nisu mogli više da ostanu u bolnici jer nemamo struje, vode. Izmestili smo 90 pacijenata", rekao je Artus Kaminski, direktor bolnice u Nisi.

Premijer Tusk je obećao da će gotovo 200 miliona evra biti poslato kao pomoć žrtvama poplava i da će njegova zemlja zatražiti sredstva iz fondova EU. Vlada u Varšavi je proglasila stanje prirodne katastrofe.

"Razgovaraću sa premijerima Slovačke, Češke, Austrije i s predsednikom Rumunije o tome kako da na najbolji način iskoristimo evropske fondove za naknadu štete od poplava. Zajedno možemo da osiguramo mnogo novca namenjenog za prirodne katastrofe", rekao je premijer Poljske Donald Tusk.

I u Češkoj je teška situacija, evakuisano je više od 12.000 ljudi, a četvrtina domaćinstava je ostala bez struje. U toj zemlji je jedna osoba nastradala usled nevremena. Predsednik Pavel je obišao postradala područja, kaže da je prema onome što je video na nekim mestima stanje gore nego za vreme katastrofalnih poplava 1997. i 2002. godine.

''Video sam da je naš sistem za reagovanje u vanrednim situacijama spreman i da reaguje efikasnije nego ranije. Zahvaljujem na radu svima kojim su uključeni u saniranje poplava'' rekao je Petr Pavel, predsednik Češke.

Gradske vlasti u Budimpešti su potpuno spremne za porast vodostaja Dunava i njegovih pritoka, a 12.000 vojnika je u pripravnosti za pružanje pomoći.

''Mesto gde sada stojim biće nedostupno za nekoliko dana, nivo Dunava će za nekoliko dana biti viši za dva metra. Zvaničnici koji se bave upravljanjem vodotoka uvereni su da nivo vode neće prevazići do sada rekordni. Sve dok Mađarska ne prođe kroz najgore neću napuštati zemlju, a ministar unutrašnjih poslova Pinter će rukovoditi odbranom od poplava. Svi će ostati na raspolaganju ovde i na drugim mestima'', rekao je premijer Mađarske Viktor Orban.

U susednoj Austriji su nivoi reka opali, ali su zvaničnici najavili drugi talas kiša i poplava. Posebno je teško u regionu severno od Beča. U 42 opštine pokrajine Donja Austrija proglašeno je vanredno stanje.

''Imamo dosta iskustva iz poplava od 2002. godine, pa nam je to pomoglo da bolje organizujemo odbranu. Mnoga mesta u Donjoj Austriji su veoma pogođena, tu je i glavni grad Sankt Polten. Mnogo je posla za službe za reagovanje u vanrednim situacijama. U ovim trenucima impresivno je videti solidarnost između pokrajina, sada svi pomažu Donjoj Austriji, koja je najugroženija'', istakao je kancelar Austrije Karl Nehemer.

Rekordne padavine u istočnoj i centralnoj Evropi je izazvalo je više faktora, u prvom planu klimatske promene. Sve to je stvorilo savršenu oluju u kojoj su se pomešali hladan vazduh sa Arktika i topla struja sa Mediterana, objašnjavaju stručnjaci.

уторак, 17. септембар 2024.
20° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи