Читај ми!

Beč paralisan zbog obilnih padavina, Budimpešti preti poplava, Poljska proglašava stanje prirodne katastrofe

Usled obilnih padavina, zemlje centralne i istočne Evrope pogođene su velikim poplavama. Broj žrtava povećao se na 16. Saobraćaj u Beču je delimično obustavljen, škole su u vanrednom režimu, mnoge ulice su zatvorene, a do nekih zgrada se može doći samo čamcem, javljaju austrijski mediji. U Mađarskoj je na snazi upozorenje na poplave trećeg stepena. Poljska vlada zbog poplava planira da proglasi stanje prirodne katastrofe. Obustavljena je nastava u 350 obrazovnih ustanova u četiri regiona. Gradonačelnik Budimpešte Gergelj Karačonji izjavio je da Budimpešti preti najveća poplava u poslednjoj deceniji.  

Usled obilnih padavina, zemlje srednje Evrope pogodile su velike poplave. Vodostaj reka u centralnoj Evropi nastavlja da raste, uključujući i Dunav. 

U Austriji, koja je pogođena obilnim padavinama koje je centralnoj i istočnoj Evropi doneo ciklon "Boris", najteža situacija sa poplavama je u pokrajini Donja Austrija, koja je u nedelju proglašena za područje katastrofe.

Zbog obilnih padavina saobraćaj u Beču danas je delimično obustavljen, škole su u vanrednom režimu, mnoge ulice su zatvorene, a do nekih zgrada se može doći samo čamcem, javljaju austrijski mediji.

Podzemna železnica delimično je zatvorena zbog kvarova metroa usled poplava izazvanih obilnim kišama.

Bečki Kurir navodi da se u glavnom gradu Austrije do nekih zgrada može doći samo čamcem. 

U Beču je do sada u nevremenu šest osoba povređeno, saopštile su gradske vlasti na konferenciji za novinare u nedelju posle podne. Stotine ljudi spaseno je tokom vikenda u Donjoj Austriji, koja je teško pogođena poplavama i proglašena za područje katastrofe.

U Mađarskoj je, zbog obilnih padavina koje zapadnoj i istočnoj Evropi donosi ciklon "Boris", na snagu stupilo upozorenje na poplave trećeg stepena duž svih sektora Dunava u Budimpešti.

Mađarski premijer Viktor Orban sazvao je rano jutros sastanak operativnog tela koje je odgovorno za zaštitu od poplava.

Gradonačelnik Budimpešte Gergelj Karačonji izjavio je da Budimpešti preti najveća poplava u poslednjoj deceniji. 

Poljska se i danas bori sa poplavama izazvanim obilnim kišama koje je doneo ciklon "Boris", a zbog kritične situacije vlada planira da tokom dana proglasi stanje prirodne katastrofe, javlja poljska agencija PAP.

Ministarstvo prosvete saopštilo je da će od danas biti obustavljena nastava u 350 obrazovnih ustanova u četiri regiona na područjima ugroženim poplavama, pre svega u oblastima Donja Šleska i Opolje. 

Usled obilnih padavina, poplavljene su ulice i kuće u Češkoj. Naređena je evakuacija pojedinih delova zemlje.

Ciklon "Boris" doneo je obilne kiše centralnoj i istočnoj Evropi, a u poplavama je, prema jučerašnjim podacima, poginulo najmanje sedam ljudi.

уторак, 17. септембар 2024.
9° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи