Читај ми!

Bajden, Tramp i Haris zajedno na komemoraciji žrtvama 11. septembra

U SAD je obeležena godišnjica terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, u kojima je poginulo skoro 3.000 ljudi. Komemoraciji u Njujorku zajedno su prisustvovali predsednik SAD Džozef Bajden, potpredsednica Kamala Haris, bivši predsednik Donald Tramp i njegov kandidat za potpredsednika, senator Džej Di Vens.

Na mestu gde su teroristi avionima pre 23 godine srušili kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra, supruge, muževi, sestre, braća i unuci čitali su imena ubijenih članova porodice.

Povorku sa gajdama i bubnjevima, pratile su vatrogasne i policijske službe Njujorka i počasna garda Lučke kapetanije.

Intonirana je nacionalna himna, a održani su minuti ćutanja za svaku pogođenu metu terorista.

Komemoraciji su zajedno prisustvovali predsednik SAD Džozef Bajden, potpredsednica Kamala Haris, bivši predsednik Donald Tramp i njegov kandidat za potpredsednika, senator Džej Di Vens.

Svega dan posle oštre debate u Filadelfiji, Kamala Haris i Donald Tramp rukovali su se na komemoraciji u Njujorku i razmenili nekoliko reči.

Komemoraciji je prisustvovao i bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg.

Nakon Njujorka, Bajden i Haris su odleteli u Šenksvil u Pensilvaniji, gde su putnici 11. septembra savladali otmičare, sprečivši da bude pogođena druga meta, pošto se avion srušio u polje.

"Na današnji dan pre 23 godine, teroristi su verovali da mogu da slome našu volju i da nas bace na kolena. Pogrešili su. Uvek će grešiti. U najmračnijim časovima našli smo svetlost. I suočeni sa strahom, mi smo se okupili da branimo našu zemlju i da pomažemo jedni drugima", rekao je Bajden u jutarnjoj izjavi.

Tramp je za Foks njuz izjavio da je to bio veoma, veoma tužan, užasan dan. "Nikada se nije desilo ništa slično", dodao je bivši predsednik.

U samoubilačkim napadima 11. septembra 2001. godine, teroristi Al Kaide su sa dva aviona uleteli u Svetski trgovinski centar i sa još jednim u Pentagon. Četvrti avion se srušio na polju u Pensilvaniji, nakon što su putnici upali u kokpit.

Poginulo je skoro 3.000 ljudi, a taj događaj predstavljao je okidač za kasnije ratove u Avganistanu i Iraku, kao i globalnoj poteri za radikalnim islamistima.

четвртак, 12. септембар 2024.
16° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи