Читај ми!

Od 10. novembra u EU samo uz popunjen formular, od polovine 2025. plaćaće se i taksa – kako će to izgledati u praksi

Od 10. novembra ove godine počeće da se koristi Sistem ulaska i izlaska u zemalje članice Evropske unije. To znači da će građani pre prelaska granice morati elektronski da popune formular u kojem će navesti svoje osnovne podatke. Od polovine naredne godine procedura će biti drugačija – građani će morati da traže dozvolu za boravak u EU. Vladimir Vlaho iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija objasnio je u razgovoru za RTS kako će to izgledati u praksi.

Vladimir Vlaho iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija objašnjava da je Evropi usled kretanja migranata bio cilj da uvede sistem evidencije ulaska i izlaska putnika, kako bi mogla da kontrolišu svoje granice.

To znači da putnik, pre nego što uđe u Evropsku uniju, mora da popuni jedan formular na internetu.

Putnik daje samo nekoliko osnovnih podataka, a Vlaho napominje da ne treba ništa istraživati da bi se formular popunio.

“Kada to popunite, sa svojim pasošem se pojavite na granici, verovatno se sistemi uklope i vi ulazite u Evropsku uniju najnormalnije”, rekao je Vlaho.

Formular se popunjava isključivo elektronskim putem, a naši građani mogu da biraju na kom će od jezika članica Evropske unije da ga popune.

Popunjavanje tog formulara, odnosno ulazak u aplikaciju će moći treće lice da obavi u bilo čije ime, to može biti neko privatno lice, roditelj, komšija, prijatelj, dakle ne mora biti agencija.

“Ukoliko putnik putuje preko agencije, mi ćemo sigurno pružati uslugu pomoći popunjavanja tih formulara, s tim što u tom slučaju putnik mora da ovlasti bilo koga ko to radi u njegovo ime”, rekao je Vlaho.

U probnom periodu neće biti odbijanja ulaska u EU

U prvoj fazi, od 10. novembra neće biti odbijanja putnika, ali je za drugu fazu koja će nastupiti polovinom sledeće godine najavljena i takva mogućnost. Tada će, pored članica EU, ovaj sistem primenjivati i Švajcarska, Island, Norveška i Lihtenštajn. 

Tada će putnici tražiti dozvolu za boravak u EU, što će koštati sedam evra i važiti tri godine.

U slučaju da pasoš ističe pre tri godine, dozvola automatski prestaje da važi onog trenutka kada i pasoš prestaje da važi. Kada dobijete novi pasoš, ponovo aplicirate za dozvolu, opet na tri godine.

Na pitanje kome bi mogla da bude odbijena dozvola, Vlado kaže da mogu biti odbijani ljudi koji su u sistemu Evropske unije obeleženi kao kriminalci, kao neko ko se bavi o nekim stvarima mimo zakona, ili kao neko ko možda nije platio saobraćajnu kaznu.

Dozvola će se dobijati u roku od nekoliko minuta, osim u slučajevima kada postoji neka dilema, tada se dozvola može čekati i četiri dana.

“Oni koji zaista imaju problem sa zakonom u evidenciji EU, oni mogu čekati do 30 dana“, rekao je Vlaho.

Aplikacija će biti puštena šestog oktobra, ali neće biti u primeni do desetog novembra.

субота, 31. август 2024.
33° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару